+ Zene

Mesés férfiak játéktrombitákkal – Małe Instrumenty-koncert

Małe Instrumenty

Olyan érzése volt az embernek, mintha öt férfit beküldtek volna az ószereshez, hogy minél rövidebb idő alatt minél több mindenhez nyúljanak hozzá.

A Małe Instrumenty jelentése ’kis hangszerek’ és ennél találóbb zenekarnév most hirtelen nem is jut eszembe, talán csak az Extreme Noise Terror. A Lengyel Intézet szervezésében május végén járt a lengyel kísérleti zenekar Budapesten. Az öt nyilvánvalóan igen képzett zenész egy komplett bolhapiacot pakolt fel a MÜSZI színpadára, ezek főleg gyerekek számára készült miniatűr hangszerek és zenélő játékok voltak, de akadtak olyan zeneszerszámok is, amelyeket a zenekar tagjai saját kezűleg készítettek. Az egyik konferálás során el is hangzott, hogy a hangszereken nagy kihívás játszani, hiszen ezeket nem felnőtt férfikezekre tervezték és legtöbbjük amúgy is nehezen hangosítható mindenféle elektronika híján.

Fotó: Ewelina Bobińska

Fotó: Ewelina Bobińska

Miután már tudjuk,

hogy miken zenélnek a zenekar tagjai, felvetődik az a kérdés is, hogy mégis milyen zenét játszik a Małe Instrumenty. Erre már kissé nehezebb válaszolni, mivel a műsor meglehetősen színes – a skála az infantilis dallamoktól az elszállós improvizációkig terjed. Ugyan a könnyedebb jazzes kompozíciókkal és a koncertet záró dal franciás hangulatával a közönség többet tudott kezdeni, de a zenekar láthatóan jobban élvezte a kísérletezősebb, zajosabb részeket. Ilyenkor olyan érzése volt az embernek, mintha öt férfit beküldtek volna az ószereshez, azzal az instrukcióval, hogy minél rövidebb idő alatt minél több mindenhez nyúljanak hozzá. A zenészek nemcsak a hagyományos módon igyekeztek szólásra bírni tárgyakat: a koncert egyik legmulatságosabb része a bakelitlemezen nagy műgonddal körbejáratott nyekergő kisautó volt. A Małe Instrumenty nagyon jól érezte azt, hogy az ilyen és ehhez hasonló gegek szükségesek ahhoz, hogy a közönség ne fáradjon el a hangszerarzenál felvonultatása közben.

A dalok között a zenekar a lemezeit is bemutatta:

a speciális kiadványok között volt olyan mini cd, amely egy zenedobozba volt csomagolva; a másik cd egy könyv mellékleteként jelent meg, amelyhez még apró hangszerek is járnak ajándékba. De a honlapjuk szerint írtak már zenét hangoskönyvhöz és van olyan lemezük is, amelyen saját hangszereikkel Chopint játszanak. Utóbbiból a koncerten is hangzott el ízelítő: Chopin eredetileg két kézre írt darabja a Małe Instrumenty kezei között abszurd hatkezessé formálódott át.

Fotó: Ewelina Bobińska

Fotó: Ewelina Bobińska

Remek és élvezetes kuriózum volt a Małe Instrumenty koncertje, a bő 1 órás játékidő pedig elégséges ismerkedés volt a lengyel zenészek világával. A helyszínválasztás viszont kevéssé volt szerencsés: talán a MÜSZI valamelyik csendesebb belső terme ideálisabb lett volna a koncerthez, mint a zsibongó, ahol a más célból jelenlévők nemcsak a közönség, hanem a zenekar dolgát is eléggé megnehezítették.

Ha felkeltette az érdeklődésed a Małe Instrumenty hangszerparkja: honlapjukon egy virtuális félkarú rabló segítségével tallózhatsz a zenekar által használt ketyerék között és közben a hangjukat is meghallgathatod. Jó móka!

 

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top