+ Jegyzet

David Lynch elárulja, honnan jönnek a legjobb ötletei

A mostanában filmkészítés helyett inkább a zenélésre fókuszáló művész nemrég Paul Holdengräberrel beszélgetett a New York-i BAM Howard Gilman Operaházban.

A 68 éves, mostanában filmkészítés helyett inkább a zenélésre fókuszáló művész nemrég Paul Holdengräberrel beszélgetett a New York-i BAM Howard Gilman Operaházban. A jó hangulatú társalgás során a transzcendentális meditáció híve elárulta, honnan származnak legjobb ötletei.

A válasz: egyszerűen felbukkannak, és ha jó ötlet bukkan fel, akkor azt azonnal tudja az ember. Adódik a kérdés, és a Lynch-hez hasonlóan félig meditatív állapotban lévő beszélgetőpartner azonnal le is csap a rejtélyre: „De hogyan bukkannak fel?”

Felbukkannak az elmédben, mintha egy tévéképernyőt néznél.

(Ezt már Lynch sem bírja ám nevetés nélkül.) Innentől viszont egy rendkívül fontos dolgot fogalmaz meg a Twin Peaks alkotója:

ha támad egy jó ötleted, írd le, hogy ne felejtsd el.

De viccet félretéve, az tényleg hasznos tanácsnak hangzik, hogy az első ötletmorzsákra úgy tekintsünk, mintha azok egy nagy egész apró részei lennének. Lynch módszere az, hogy elképzeli: az egész puzzle már készen van ott a másik szobában, csak töredékekben jut el hozzánk.

Vagyis: mindig jó ötletek tucatjai pihennek odaát a „másik szobában”.

A gondolat megfontolandó, főleg mert az az ember mondja, aki egy háromnegyed órás szitkomot készített egy nyúlcsaládról Rabbits címmel (a film ide kattintva megtekinthető).

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top