+ Irodalom

Krasznahorkai László nyerte az idei Vilenica-díjat

krasznahorkai

A 10.000 eurós szponzori támogatással járó díjat szeptemberben adják át a sajátos hangulatú Vilenica-barlangban – jelentették be tegnap Ljubljanában.

Krasznahorkai László nyerte 2014-ben a neves közép-európai Vilenica-díjat. Ő a harmadik (Esterházy Péter 1988-ban volt Vilenica laureátusa, Nádas Péter pedig 1998-ban) magyar író, akinek a díjat odaítélték. Az elismerést Krasznahorkai a 29-ik Vilenicai Nemzetközi Irodalmi Fesztiválon veszi majd át, 2014 szeptemberében.

Az 1986-os kezdetektől a Vilenica Fesztivál kiemelt eseménye volt a Vilenica Nemzetközi Irodalmi Díj átadása. A díjat olyan személyek kapják, akik az közép-európai kultúrában kiemelkedőt nyújtottak a vers, próza, dráma vagy az esszé területén, amellyel felhívják a figyelmet emberi és kulturális élményekre.

A 29. Vilenica Nemzetközi Irodalmi Fesztivált, a Szlovén Írószövetség és a Vilenica Kulturális Egyesület 2014 szeptember 2-7-e között rendezi meg, Szlovénia különböző településein. A rendezvény számos irodalmi programmal jelentkezik, így kerekasztal-beszélgetésekkel, kollokviumokkal, irodalmi és könyvbemutatókkal, vásárokkal és egyéb művészeti eseményekkel.

Krasznahorkai László az egyik legjelentősebb kortárs magyar író, aki minden jelentősebb hazai díjat magáénak tudhat. Könyveit számos nyelvre lefordították, több külföldi elismerésben is részesült. 1985 óta, mint forgatókönyvíró működik együtt Tarr Béla filmrendezővel. (Sátántangó,  Werckmeister harmóniák). Aprólékosan komponált történetei végtelenül kimerítő, sivár világba repíti az olvasót, sajátos figurái száműzve élnek a társadalom és a létezés peremén.

A hivatalos díjátadó ünnepség Vilenica barlangjában lesz, 2014 szeptember 6-án, amely a fesztivál csúcsprogramja is egyben. A díj fontos része, hogy a nyertes megjelentetheti a könyvét szlovén nyelven is, amit a következő, 2015-ben tartandó Vilenica Fesztiválon mutatnak be.  A díj továbbá tartalmaz egy 10.000 euró-s sponzori támogatást a szlovén Riko cég felajánlásával.

A programokról, a résztvevőkről és a Vilenica 2014 kiadványairól több információt itt találsz: www.vilenica.si

A díj laudációját Rudaš Jutka írta, amit rövidesen közlünk.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top