+ Tudomány

Igyunk a nyelvért! – Mi itt kérem tudományosan részegedünk

Az alkohol és a magyar beszéd néven végzett kutatást segíthetjük sok-sok rövid lehajtásával. Mi beszállunk az álommelóba.

Kocsmafilozófusok, bársonydiplomás szabadbölcsisek, kamatoztassátok rétori és gargalizáló képességeiteket a nemes cél érdekében! Ez a kísérlet ugyanis a magyar nyelvről és az italról szól, két olyan örökmozgó entitásról, ami azért nem olyan megosztó. Lényegében arról van szó, hogy az alkoholt rengetegféle aspektusban vizsgálták már, de ezek a kísérletek leginkább fiziológiai vagy mondjuk szociális irányúak, így ez a teszt egészen új megközelítésből járja körbe az évezredes témát. Az ELTE Finnugor tanszékének kutatója és a Cheppers Kft. (akármi is legyen az) programozója rengeteg, különböző alkoholos befolyásoltság alatt felvett beszélgetésből szeretné kimutatni, milyen jegyek alapján ismerjük fel a részeg és a józan beszédet.

KÉTFÉLEKÉPPEN LEHET CSATLAKOZNI

a nemes kísérlethez. Az egyik, hogy mi magunk leszünk az ivós-hangfelvevős dolog alanyai. Nos, erre beadtam a keresetet, és amint megcsinálom, híven leírom, hogy zajlik a tudományosan ivás, mikor nem szakdolgozatírás közbeni feladáskor áll be.

A másik, amit akár most is megtehetünk, az egyszerű kattintós téma: meg kell hallgatnunk egy-egy 18 másodpercnyi monológot (nincs arc, csak hang) azután el kell döntenünk, az illető szerintünk pityókás-e vagy sem. Ha pedig igen, akkor mennyire (kocsmaspicces, közepesen, innye de nagyon) majd megmondani mennyire vagyunk biztosak benne, végül pedig pár szóban leírni, mitől vagyunk az adott véleményen. Ezután klikk és megláthatjuk, vajon jó volt-e az alkohollingvisztikai következtetésünk. Ezt meg is tettem (józanon, mert ez a dolog józan része) tíz hanganyagot meghallgatva. Alant közlöm, mik voltak az én véleményeim ezen a percepciós teszetn, miért gondoltam valakiről, hogy részeg-e vagy józan – majd azt, hogy helyes vagy helytelen volt-e a válaszom.

1. TIPP: RÉSZEG

Indokom: “Vontatott a beszéd, a hangsúlyozás kicsit erőltetett, vannak nem indokolt szünetek a beszédében.”

Válasz: ROSSZ (józan volt, ami nagyon hihetetlen volt. A válasz mellett megjelenő grafikon mutatja is, hogy mennyiben tévesztették el az eddig tesztelők / találták el a választ. Őt a közönség 71%-a ittasnak titulálta… szóval ha ez a fickó így beszél egy állásinterjún is mondjuk, az elég betyár).

2. TIPP: RÉSZEG

Indokom: “Túlzottan ügyel a tagolt beszédre, kicsit természetellenesen hat.”

Válasz: JÓ

3. TIPP: RÉSZEG

Indokom: “Rengeteg felesleges kötőszó, nyújtja a szavakat, túl sok a szóismétlés, kicsit kásás a hangja.”

Válasz: ROSSZ

4. TIPP: JÓZAN

Indokom: “Józannak hatott, de az előzők után már lövésem sincs.:)”

Válasz: JÓ

5. TIPP: RÉSZEG 

Indokom: “Egybefolyik a beszéde, majd mintha megfeledkezne róla, hogy azt is kell, túl nagy levegőt vesz, néha pedig mesemondószerűen túlhangsúlyoz szavakat.”

Válasz: JÓ

6. TIPP: JÓZAN

Indokom: “Korrekten artikulált, de lehet, hogy ittas, elég bizonytalan vagyok ebben.”

Válasz: JÓ

7. TIPP: RÉSZEG

Indokom: “A részeg beszéd minden jelét mutatja, a kötőszóhadseregektől kezdve a gondolatfonal-megakadáson át az értelmetlen mondatfűzésig, az összefolyó beszédig, a meggyőzőnek szánt magyarázási kényszerig. Ha ő nem részeg, akkor senki.”

Válasz: JÓ

8. TIPP: RÉSZEG

Indokom: “A szavai összesűrűsödnek, túl nagyok a levegők, extra H betűket lehell a szavak közé.”

Válasz: JÓ

9. TIPP: RÉSZEG 

Indokom: “Itt is minden jele megvan az alkoholnak: magasra viszi a szavak elején a hangsúlyt, mesemondósan, túlzóan beszélt, extra belelehelések vannak a beszédében, fókusztalan a kiejtés.”

Válasz: JÓ (háh, 63% hibásan tippelt!)

10. TIPP: JÓZAN

Indokom: “Nem voltak ittas jegyek a beszédében, normálisan, összefüggően beszélt.”

Válasz: ROSSZ (ravasz, nagyon ravasz!)

Szóval tízből három esetben nem tudtam megmondani, ha valaki már gyantázott kicsit, ami végülis nem rossz teljesítmény. De nagyon érdekes volt, akaratlanul is odaképzeltem egy kocsmát, egy arcot, egy gesztikulációt – bármit, hogy a nyers hanganyagon kívül a részegség többi tünetét is reprodukáljam a fejemben, jópofa kísérlet, szerintem mindenkinek okoz pár vicces percet. Úgyhogy kíváncsian várom, milyen lesz ennek az elég unikális kutatásnak egy aktívan ivó részesévé lenni – és ígérem, amint kijózanodom, meg is osztom ezeken a hasábokon. In vino veritas! Éljen a tudományos ivás!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top