Archív

Gondolat-jel 2013. december 22. Kossuth adó 11.05-11.58

A szabad versenyben csak a szellem nem szabad.

A Magyar Rádió Kulturális hetilapja a kultúra lépéshátrányát méregetné a mutatós bóvlival szemben. Nekünk a hatvanas évekből csak a zene, a lázadás és a hosszú haj jutott, az is erősen zavarva, fékezve, töredezve. Azt a védőoltást nem kaptuk meg, amely a kereskedelmi szemlélettel szemben a műveltség nélkülözhetetlen és időtálló elemeinek immunitást adhatott volna a vad piacosodás kezdeteire. Ráadásul az addigi államosított, az egyetlen választható ideológiával terhes intézményrendszer is fölbomlott, s az újból csak a menedzsment elszántságát és nem értéktudatát tapasztaljuk. Szabad a pálya, csak a lábunk van gúzsba kötve, miközben a talmi tudások és a távképzetek is virágzanak a gagyi dömpingje idején. Talán mégis érdemes lenne kiverni a kufárokat a templomból, ha addigra még marad valaki, aki érti az igét. Alany és állítmány.

 

Antall – Kelemen Erzsébet Teleki Pál sorsa és drámája …………………..……. 07,10

Megbélyegezni könnyebb egy kort, mint megérteni. Mi több, a politikai indulat és előítélet, akadálya lehet az értelmezésnek, a történelmi tanulságok levonásának is. Teleki Pál erkölcsi alapon meghozott áldozata is kevésnek bizonyult eddig, hogy tisztességét tetteivel együtt mérlegeljük. A költő kísérletezhet azzal, amit a tudomány még csak kóstolgat.

Haják Szabó Mária – Magyar Kálmán Domján Józsefről……………..….………… 07,20

Kivonult a magyar művészettörténetből az, aki emigrált. Jóllehet az életművek visszaillesztése már a hetvenes-nyolcvanas években elkezdődött, de máig nem fejeződött be. A szervezett szándék és a tudomány következetes jelenléte még csak alkalmi kezdeményezésekben ismerhető föl. Szabó Lilla művészettörténész munkája mellé most egy Pozsonyi kiállítás is fölállt.

Antall – Vajda Gergely a Magyar Rádió karmestere ……………………………… 07,15

A zsenik nem hagynak maguk után nagyobb űrt, mint az iparosok. Legfeljebb az élmény minősége válik legendává, amiket könnyen ejt el a köznapi emlékezet. A Magyar Rádió Szimfonikus zenekara a háború után Otto Klempererrel kezdte újra. Azóta is remek karmesterek sora ült a főzeneigazgatói székben.

Tráser László – Miklós Péter az ókeresztényekről ….……………..………….…… 07,15

A nyílt és osztályharcos egyház ellenességet felváltotta az Egyházügyi hivatal cinikus és korrumpáló kontrollja. A vallásszabadság lehetővé tette a távolmaradást, a titkos kereszteléseket, házasságkötéseket. Az egyházak nehezen heverik ki a puha diktatúra törődését. S akkor még a finom módszerekről, az áramlatok egymás elleni kijátszásáról mit sem tudunk.

Antall – Szendrey András és a nosztalgiavonatok ………………………………… 07,20

Petőfit is megszédítette a vasút, pedig akkor még fogalma sem lehetett a kötött pálya, az autópálya, a légi és a vízi közlekedés vetélkedéséről. A vasút nem vesztett végleg, s ahhoz hogy talpra álljon, jövője legyen, kell a múltja is. Nem egyszerű nosztalgia, hanem számtalan mesterség föltámasztása. Vasúttörténet az első vágányon.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

A gyártásvezető Guzsaly Ilona, a hangmesterek: Maksay Helga és Lajer Rita.

Műsorunkban Miles Davis felvételei forogtak.

Három hétig elérhető: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth /Hangtár

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/Hangtár

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top