Archív

Minden művészeti ágra kiterjedő új állami díj: adómentes Nemzet Művésze díj

Adómentes lesz a Nemzet Művésze díj, valamint a vele járó életjáradék az Országgyűlés döntése alapján, a parlament hamarosan az új művészeti díj bevezetéséről is szavaz.

Halász János kultúráért felelős államtitkár videoközleményben ismertette, hogy a kormány törvényjavaslatot fogadott el és terjeszt a parlament elé a Nemzet Művésze díj létrehozásáról. Az elismerés a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) koordinálásával 2014. január elsejétől jöhet létre.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy díjjal a 65. életévüket betöltött, legkiemelkedőbb Kossuth-díjas művészek számára kívánnak méltó életkörülményeket biztosítani életjáradék formájában. A díjat egyidejűleg legfeljebb 70, a különböző művészeti ágak – köztük a színházművészet, irodalom, zeneművészet, táncművészet, képzőművészet, iparművészet, népművészet – területén jelentős értéket létrehozó alkotónak adományozhatják.

Az elismerést a Nemzet Művésze Díj Bizottság ítéli oda, amelynek tagjait az MMA elnöke és a kultúráért felelős miniszter kéri fel legfeljebb három évre. A bizottságot 11 Kossuth-díjas művész alkotja, elnöke az MMA mindenkori elnöke, amennyiben ő is Kossuth-díjas.

A parlament várhatóan a jövő héten kezdheti meg a törvényjavaslat tárgyalását. A törvény elfogadása után a jövő év elején kezdődhet meg a részletek kidolgozása. A díjat 2014 novemberében oszthatják ki először

fűzte hozzá Halász János.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a törvényjavaslat másik kiemelkedően fontos eleme, hogy az MMA nem akadémikus tagokkal is bővülhet, akik köztestületi jogaikat közvetve, képviselő útján gyakorolhatják az MMA testületeiben. A törvény elfogadásával az MMA felépítése a Magyar Tudományos Akadémiáéhoz hasonló lesz.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top