Archív

Az énekesmadarak reggel derítik fel és délután fogyasztják el az élelmet

A hajnal énekesmadarai, a széncinke és a kék cinke is reggel derítik fel és késő délután fogyasztják el az élelmet, hogy napközben elkerüljék a ragadozókat, de legyen elég élelmük túlélni a hosszú téli éjszakákat – derült ki brit kutatók megfigyeléseiből.enekes-madarhangok width

Az Oxfordi Egyetem kutatói apró adatrögzítő-jeladót helyeztek a madarakra, hogy téli élelemszerző útjaikon nyomon követhessék őket. Mind az öt vizsgált énekesmadárfaj napi mozgása ugyanazt a mintázatot követte – ismertette a BBC hírportálja a Royal Society Journal Biology Letters című szaklapban megjelent tanulmányt.

Damine Farine, a kutatás vezetője szerint eredményeik az állatok élelemgyűjtő szokásainak új elméletét alapozzák meg. Arra utalnak ugyanis, hogy ezek a madarak különböző kockázatokat integrálnak egy stratégiába: egyrészt napközben el kell kerülniük a ragadozókat, másrészt biztosítaniuk kell, hogy a délutánra halasztott étkezéskor legyen mit enniük.

A kutatók 1947 óta tanulmányozzák a Wytham Woods-i (Oxfordshire) madárpopulációkat. Korábbi vizsgálataik kimutatták, hogy amint a ragadozóveszély fokozódik, mert például a korábban évekig hiányzó karvalyok nagy számban visszatérnek, a madarak a reggeli evést és zsírfelhalmozást a nap későbbi szakaszára halasztják. Azt azonban senki sem vizsgálta korábban, hogyan biztosítják a kis énekesek, hogy legyen elég táplálékuk a nap végére, hogy elég zsírt tudjanak magukra szedni a hosszú téli éjszakák túlélésére.

A friss kutatásból kiderült, hogy a madarak nem várták tétlenül a délutánt, hanem hajnalban szorgalmasan keresték az új élelemforrásokat, ahová délután visszaszállhattak, hogy kiaknázzák őket.

(http://www.bbc.co.uk/nature/24458583)

Rendelj könyvetkényelmesen és

legalább 10%-kal olcsóbban

librarius ib rendelo

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top