Archív

Szemrevaló filmfesztivál

Szeptember 26-án, szerdán indul a Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség Szemrevaló Filmfesztiválja. Október 3-áig a Művész mozi és az Örökmozgó Filmmúzeum vetít majd Svájc, Ausztria és Németország aktuális filmtermésének legjavából.

A fesztivál nyitófilmje, az Oh Boy ironikus portré egy fiatalemberről és Berlinről, a városról, amelyben él, és ahol látszólag bármi megtörténhet. Az Oh Boy többek között elnyerte az idei Berlinale legjobb játékfilmnek járó aranydíját. A vetítés időpontja szeptember 26., 19 óra, helyszíne a Művész mozi. A film ezt követően a Cirko Film forgalmazásában bekerül a magyar mozikba. A filmre érvényes jeggyel rendelkezőknek 21 órától nyitóparty az Apacukában! (1065 Budapest, Nagymező utca 54-56.)

Két filmet a rendezője személyesen is elkísér a fesztiválra. Oliver Ziegenbalggal az Orosz diszkó szeptember 28-án 19 órakor kezdődő vetítése után lehet majd beszélgetni a Művész moziban. A Wladimir Kaminer sikerkönyvéből készült filmadaptáció 1990 tavaszán játszódik: ekkor terjedt el Moszkvában a hír, hogy Honecker befogadja a Szovjetunióból érkező zsidókat. A főhős Vlagyimir él is a lehetőséggel, és két legjobb haverjával, Misával és Andrejjel Berlinben üt tanyát.

A Magányos harcosok című filmet Sandra Kaudelka kíséri Budapestre. A fiatal rendezőnő, aki maga is megtapasztalta az NDK versenysport-rendszerét, árnyaltan mutatja be négy egykori keletnémet élsportoló, Marita Koch, Udo Beyer, Brita Baldus és Ines Geipel életútját. Beszélgetés a rendezővel az október 1-én 19 órakor kezdődő vetítés után az Örökmozgó Filmmúzeumban.

Magyar szakemberek beszélgetnek a Hannah Arendt német-amerikai filozófusnőről (1906-1975) szóló életrajzi film után a Művész moziban szeptember 29-én. A 16:30-kor kezdődő film a jeruzsálemi Eichmann-perről írt beszámolóra épül: Hannah Arendt hosszú esszéje az Eichmann-perről és „a gonosz banalitásáról“ a II. világháború utáni évek egyik leghevesebb vitáját váltotta ki.

A fesztivál zárónapjának vendége Ulrich Seidl. A neves osztrák filmrendező Paradicsom-trilógiájának befejező része, A remény paradicsoma című filmjének magyarországi bemutatója ugyancsak a Szemrevaló Filmfesztiválon lesz. A film a 2012-es Velencei Filmfesztiválon elnyerte a zsűri különdíját. Az október 3-án, csütörtökön 16:30 órakor kezdődő vetítés után a Művész moziban személyesen is kérdezhetik a rendezőt!

A vetítési időpontok itt találhatók, információk a vendégekről pedig itt. Számos további tudnivaló és filmleírások a fesztivál www.goethe.de/szemrevalo honlapján, napi aktualitások a fesztivál Facebook-oldalán.

15szazalek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top