Archív

Új Múzeum Méheknek és embereknek

Rendhagyó módon mutatkozik be a nagyközönségnek az első városi méhészet Budapesten. A Műcsarnok hátsó teraszán augusztus 22-én 18 órakor nyílik meg az Új Múzeum Méheknek, ahol szeptember végéig a legkülönbözőbb programokon lehet megismerkedni a méhek életével, és a közösségi mézet is meg lehet kóstolni.

Kiallitas kozeli Frankfurt finger csoport 3

Két hónapos műhelymunka után augusztus 22-től a nagyközönségnek is bemutatkozik Magyarország és Budapest első városi méhészete a Hősök terén, a Műcsarnok hátsó teraszán. Az alapötlet a frankfurti székhelyű finger művészcsoporttól származik, amelynek tagjai, Florian Haas és Andreas Wolf az elmúlt években Németország több nagyvárosában alakítottak ki közösségi méhészeteket és indítottak el úgynevezett vegyes méhészcsoportokat.

A budapesti kísérlet július elején kezdődött csaknem 40, különböző korú, hátterű és élethelyzetű érdeklődő bevonásával. A cél egyebek mellett az volt, hogy a résztvevők között párbeszéd és együttműködés induljon el. A közösségi méhészet beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen fiatalok és idősebbek, diákok és nyugdíjasok, helyi lakosok és itt élő külföldiek, álláskeresők, új szakmák iránt érdeklődők, méhészmúlttal rendelkezők és teljesen kezdők dolgoznak együtt. A csoport tagjai Tornyossy Csaba okleveles méhész vezetésével és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szakmai támogatásával a nyár folyamán a méhészkedés és a mézkészítés alapjaiba nyerhettek betekintést, valamint közösen gondozzák a szorgos rovarokat.

A finger csoport koncepciója mentén augusztus 22-én, csütörtökön 18 órakor a Műcsarnok hátsó teraszán felállított kaptárok tetején nyílik meg az Új Múzeum Méheknek. A szokatlan kulturális intézmény három makettszerű termébe a méhek berepülhetnek, a látogatók pedig kívülről nézhetik meg a rendhagyó, tematikus kiállításokat. A múzeum a méhtársadalom működését kutatja, valamint a méhek és az emberi társadalom összefüggéseire hívja fel a figyelmet. Az egyik teremben a méhdemokrácia és a rajintelligencia lesz a főtéma, így választ kapunk például arra, hogyan hoznak közös döntéseket a méhek a rajt érintő kérdésekben. A másik terem az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO) kampányával foglalkozik, amely az ehető rovarok, köztük a méhbábok fogyasztását népszerűsíti. Mivel a világon csaknem egymilliárd ember éhezik, a FAO szerint az új táplálkozási kultúra elterjesztése részben orvosolná a problémát, és ökológiai előnyökkel is járna. A harmadik terem magának a múzeumnak a működését mutatja be, valamint a közösségi méhészetet gondozó méhészcsoport munkájába ad betekintést.

A független kezdeményezésként megvalósuló múzeum a Városligetben nyílik meg, amely az új budapesti Múzeum Negyednek is otthont ad majd. Ebben a környezetben az Új Múzeum Méheknek rendhagyó missziójával a kulturális intézményalapítás alapvető motivációira kérdez rá, és gyakran éles szakmai vitákat kiváltó gyakorlatára is felhívja a figyelmet.

Kiallitas kozeli Frankfurt finger csoport

Az augusztus 22-i megnyitón a német művészek, a szervezők és a méhészcsoport tagjai rendhagyó tárlatvezetéseket tartanak, valamint a vendégek megkóstolhatják az első budapesti közösségi mézet is. Az Új Múzeum Méheknek szeptember 30-ig látogatható minden héten, csütörtöktől vasárnapig 14 és 18 óra között. Az érdeklődőket hetente kétszer (minden csütörtökön és szombaton 16 és 18 órától) magyar és idegen nyelvű tárlatvezetésekkel, valamint további programokkal – beszélgetésekkel, koncertekkel, filmvetítésekkel és családi programokkal – várják.

Tárlatvezetés:teljes árú 800 Ft, kedvezményes 500 Ft

A múzeum és a kísérőprogramok ingyenesen látogathatók.

A tárlatvezetésekre a korlátozott létszám miatt előzetes bejelentkezés ajánlott.

A látogatók számára méhészkalapot biztosítunk. Hisztaminérzékenyek számára a múzeumlátogatást nem ajánljuk.

A részletes programokról a városi méhészet blogján és Facebook oldalán lehet tájékozódni:

http://kozossegimez.tumblr.com/

https://www.facebook.com/kozossegimez

Kurátor, koordinátor: Erdődi Katalin

Projektmunkatárs: Kallós Viola

Az „Új Múzeum Méheknek – Budapest” a berlini Schering Alapítvány és MitOst Egyesület közös szervezésében megvalósulókultur-im-dialog.moe 2013 verseny nyertes projektje.

Támogatók:Schering Alapítvány, MitOst e.V., ERSTE Alapítvány, Institut für Auslandsbeziehungen

Együttműködő partnerek:Műcsarnok, Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME), Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltató, Based on Pig, Megálló Csoport

A megnyitó hétvége részletes programja

Időpont: augusztus 22-25.

Helyszín: Műcsarnok hátsó terasz – 1146 Budapest, Dózsa György út 37.

augusztus 22. csütörtök

18.00-21.00 Tárlatvezetés (félórás turnusokban) a finger csoporttal, a Közösségi Méz szervezőivel és a vegyes méhészcsoport tagjaival

19.00 Megnyitóbeszéd

20.00-21.00 Beszélgetés a finger csoport művészeivel

21.00-22.00 Koncert – kísérleti zene és méhzümmögés

Folyamatos program: városi mézkóstolás, pop-up méhészeti könyvtár, citromos mézvíz koktél

augusztus 23. péntek

14.00-18.00 Múzeum-nyitvatartás

16.00-18.00 Tárlatvezetés (félórás turnusokban)

18.00-20.00 Méhdemokrácia: mit tanulhatunk a méhektől a demokráciáról?

Filmvetítés és beszélgetés Thomas D. Seeley Méhdemokrácia (The Honeybee Democracy) c. könyve kapcsán, meghívott vendégekkel

T. D. Seeley online előadása: http://www.youtube.com/watch?v=JnnjY823e-w

augusztus 24. szombat
14.00-18.00 Múzeum-nyitvatartás

16.00-18.00 Tárlatvezetés (félórás turnusokban)

Éjszakai különkiadás: Méhek a B oldalon

21.00-22.00 Éjjeli tárlatvezetés zseblámpákkal, fókuszban a méhek életének sötét oldala: zombiméhek, a herék harca, gyilkosság az anyabölcsőben

22.00-00.00 Filmvetítés: Invasion of the Bee Girls (1973, B kategóriás horrorfilm)

augusztus 25. vasárnap

14.00-18.00 Múzeum-nyitvatartás

14.00-16.00 Családi program: városi mézkóstolás és mézuzsonna, méhviasz-mécses és vázakészítés kicsiknek és nagyoknak

16.00-18.00 Tárlatvezetés (félórás turnusokban)

További programok:
http://kozossegimez.tumblr.com/, https://www.facebook.com/kozossegimez

Minden könyvre találsz kedvezményt,

ezekre nagyon sokat, nézd meg, oszd meg:

librarius ib rendelo

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top