Archív

Az accrai kézirat, avagy Poncius Pilatus terén

A természet körforgásában nem létezik sem győzelem, sem vereség. Csak a mozgás létezik. Ezt fogadjuk el. Nem az a legrosszabb, ha elesel, hanem ha a földön maradsz. (Illényi Mária kritikája Paul Coelho Az accrai kézirat című könyvéről)Coelho accrai

Érdekes alaphelyzetet vázol Coelho legújabb könyvében. 1099. július 14-én, netán 4859-ben, az is megeshet, hogy a 492-es év vége felé, azon a téren, ahol a római kormányzó, Poncius Pilátus átadta Jézus Krisztust a tömegnek, hogy keresztre feszítsék, most újra embersereg gyülekezik mindenfelől. Háborúra készülnek. Vannak köztük eltérő korú férfiak, nők, muszlimok, zsidók, keresztények. Mind különbözőek, de összetartja őket a félelem, a rettegés a holnaptól, az elkövetkezendő napok eseményeitől. A város lakóit a „keresztes” megszállók hada fenyegeti. Az izgatott és felbolydult nép közé érkezik a térre Kopt, a görög, aki valamikor az éhhalál küszöbén érkezett a városba, ahol jó szívvel fogadták, munkát kapott és lassan beleidomult az emberek életébe. Csak figyelt, és feljegyezte, amit látott, a következő nemzedék számára. Ám, ezen a baljós napon, Kopt időszerűnek látja, hogy szeretett népe elé álljon, hogy megossza velük az évek alatt felgyűlt tapasztalatait.

Eddig tekinthetjük a könyvet cselekményesnek. Innentől kezdve átlépünk egy lelki síkra, és következik kétszer tíz, ha úgy vesszük: tanítás. Olyasféle, mint a hittanórákon, a kis katekizmusok voltak. De aki szereti Coelho könyveit, és már eleget gondolkodott azon, milyen erők és belső törvényszerűségek mozgatják a világunkat, az a saját jól megdolgozott és nehezen megérlelt tapasztalásaira talál a könyvben kellemesen balzsamos, aforizmaszerű gondolatokat megerősítésként vagy akár további belső munkára sarkalló kiindulópontként. A legalapvetőbb túlélési jó tanácsok a hétköznapokra: Éljünk a jelen pillanatban. A természet körforgásában nem létezik sem győzelem, sem vereség. Csak a mozgás létezik. Ezt fogadjuk el. Nem az a legrosszabb, ha elesel, hanem ha a földön maradsz. Türelmesen kell várni a megfelelő pillanatot a cselekvésre. Büszkén kell viselni az Élet által mért sebhelyeket. Fontos, hogy az ember a félelmei ellenére is tudjon lelkesedni és hinni. Aki soha nincs egyedül, az nem ismeri meg önmagát. Nemet mondani nem feltétlenül szívtelenség. Igent mondani pedig nem feltétlenül erény. Ne bírálj másokat, inkább arra összpontosíts, amiről mindig is álmodtál. A nagy változásokig a kis dolgokon át vezet az út.

Aki a többire is kíváncsi, vegye kézbe a könyvet, és válasszon magának további tíz parancsolatot.

Coelho accrai

Paul Coelho: Az accrai kézirat

Athenaeum kiadó 2013.

kenénykötés

168 oldal

2990 Fthelyet 2691 Ft

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top