Archív

Az Erőd velünk van! Nyereg alatt is puhít a Mediawave

A tavalyi sikeres bemutatkozás után idén ismét a komáromi Monostori Erődben lesz a 23. MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Együttlét. Az április 30. és május 4. között tartott fesztivál központi témája a kisebbségi, valamint a háborús témájú filmek mellett a nőiség lesz. wattican punk ballet 1

WATTICAN PUNK BALLET. A lehengerlő örmény geg-tánc-punk duó május 1-jén este lép színpadra

A fő program az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően játék-, dokumentum-, animációs-, valamint kísérleti és zenei filmekből áll. A nemzetközi versenyprogram 88 filmet hoz, az előzsűri 78 országból 1257 alkotás közül válogatott. A hazai nagyfilmes krízis ellenére 76 hazai készítésű mozgókép pereg majd. Az idén a Wave matriarchális üzemmódba kapcsol. Az együttlét központi témája a nőiség lesz, amely szép számú énekesnőben, női zsűritagban, női díjazottban fog megnyilvánulni, több síkon szinten hat át bennünket a női szellemiség.

A Mediawave nemcsak különleges, nagyon ízlezetes filmfelhozataláról ismert, a zenei programsor is írigylésre méltó. Itt fedeztük fel magunknak évekkel ezelőtt, az azóta visszatérő előadóként érkező Iva Bittová cseh hegedűművészt. Leena Conquest amerikai énekesnő sem először jár itt, most szólóban és a Tóth Viktor Tercett-tel is fellép. Hollandiából a Spinifex Quintett jön, a magyar nevek közt ott szerepel Dresch Mihály, Grencsó István, Geröly Tamás, Ferenczy György és a Rackajam, Rutkai Bori és a Specko Jedno, és további speciális ízek a jazz, az alternatív, a népzenei és a kortárs vonalból.

A fesztivál nem hanyagolja el az utánpótlást sem, 6 éve mindig vannak filmes és zenei workshopok. Ferenczi György, valamint Leena Conquest vezetésével kinyit az akusztikus zenei műhely, ezen kívül lesz csángó népi műhely is. Lehet tehát jelentkezni a Mediawave film, fotó, zenei, fényfestő és moldvai népi műhelyébe. A műhely elsősorban a 16 éven felüliek számára nyitott. Nem iskolai rendszerben működik, pedagógiai felügyeletet nem vállal, a szakmai munkára koncentrál.

Az ország legnagyobb kisfesztiválja – ezzel a is hirdetik magukat az idén a mediawave-esek, akiknek különös tehetségük volt s van ahhoz, hogy még a mai helyzethez képest bőséges költségvetésű, a korábbi években több mint egy hetes monstre korszakban is emberközeli, barátságos fesztiválhangulatot teremtsenek. A névváltoztatás (fesztivál helyett együttlét) arra is utal, hogy a szervezők nem csak a művészeti programok minőségére, hanem a közösségteremtő lehetőségek felvonultatására is odafigyelnek.

A szervezők idén a tavalyi költségvetésnek is csak a feléből gazdálkodnak. De a győri születésű, első éveit és tinédzserkorát is ott megélő fesztivál – amely két évben Szombathelyen próbált új életet – úgy látszik, Komáromban talál új otthonra. A Monostori Erőd tavaly is és most is az egész Duna-bástyát a fesztivál rendelkezésére bocsájtja. Némi uniós forrásból megújul a bástya és a dunai sétány, így „vévelőket” már frissen festett falak, modern termek várják a 23. Mediawave-en.

Afesztiválgazdák szeretiktermészeti környezetbe ágyazva osztani akultúrát. Afesztiválozókat arra biztatják, bicajjal keressék fel a kulturális és kulináris élményeket egyaránt tartogató közösségi kult-dzsemborit. A két keréken érkezők számára a kézműves vásárukban kapható üleppuhító lóbalzsamot ajánlják. A Budapestről, vagy messzebről igazoltan tekerve érkezők ülepét a fesztivál „sztárjai” kenik be a gyógyírként szolgáló krémmel.

Április végén tehát nyeregre fel, csapjunk apedálok és afilmtekercsek közé, sirány Komárom! ALibrarius biztos ott lesz, legyél ott te is!

Itt a librarius.hu-n május 1-től 6-ig naponta jelentkezünk az Mediawave-ről.

MEDIAWAVE / libraius.hu

www.mediawavefestival.hu

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top