Archív

Átadták a Quasimodo költőverseny díjait

Quasimodo

A versenyt évente hirdetik meg a magyar nyelven író költők számára, idén több mint kétszázan neveztek.

A Salvatore Quasimodo Költőverseny szellemi kísérlet, szellemi párbaj, amely nemcsak a baráti együttlétet hozza magával, hanem a találkozás örömén túl újabb nagyszerű művek megszületésére sarkallja a résztvevőket – mondta L. Simon László kultúráért felelős államtitkár a verseny díjkiosztó gáláján szombaton Balatonfüreden.

Az államtitkár kijelentette: mindig szkeptikus volt a kötőversenyekkel kapcsolatban, összemérhető-e költők teljesítménye, költői életművek? „Ha belegondolunk, hogy óriási költészeti életművet maga után hagyó Ady Endre nem fontosabb szereplője a magyar irodalomtörténetnek, mint a vékonyka kötettel rendelkező Pilinszky János, akkor igaz az, hogy verset verssel, költői életművet költői életművel versenyeztetni, oly módon, mint a sportban, nem lehet” – fejtette ki.

Mégis van értelme a költőversenyeknek, van értelme a teljesítményt összemérni, mert a verseny újabb művek létrehozására ösztönöz bennünket – tette hozzá.

250px-Salvatore Quasimodo 1959 Hozzátette: a Salvatore Quasimodo Költőverseny olyan, jelentős hagyománnyal rendelkező szellemi kísérlet, szellemi párbaj, amely nemcsak a baráti együttlétet hozza magával, hanem a találkozás örömén túl újabb nagyszerű művek megszületésére sarkallja a résztvevőket.

Abban a világban, ahol az irodalomnak csökken a presztízse, „ez a rangos költői verseny, ez a patinás helyszín, ez a méltó szervezés és ez a kiváló zsűri garancia arra, hogy ha csak egy rövid pillanatra is, de arra a polcra helyezzük fel a magyar kötészetet és egyáltalán, az európai költészetet, ahová való” – fogalmazott az államtitkár.

Franco Cajani olasz költő, művészettörténész, az emlékdíj alapítója idézte fel az idén 20 éves verseny létrehozásának körülményeit. A balatonfüredi önkormányzat, illetve az általa létrehozott Quasimodo Alapítvány emlékdíjat alapított a Nobel-díjas olasz költő emlékére, aki 1961-ben töltötte gyógyulási idejét Balatonfüreden, és fát ültetett a Tagore-sétányon.

A versenyt évente hirdetik meg a magyar nyelven író költők számára, idén több mint kétszázan neveztek a vetélkedőre. Az emlék, valamint a különdíjas verseket olasz nyelvre is lefordítják; 1995 óta a Magyarországi Olasz Kultúrintézet is támogatja a rendezvényt.

Bogyay Katalin, az UNESCO közgyűlés elnöke – aki szombaton szintén fát ültetett a sétányon – arról beszélt, hogy a nemzetközi szervezet számára a költészet a közös kulturális örökség gyöngyszeme, amit őrizni kell. „Ma több mint hatezer nyelvet beszélünk a világon, ennek fele a század végére megszűnik; s vele az adott nyelv költészete, ha nem teszünk valamit” – figyelmeztetett.

A Quasimodo-emlékdíjat idén Tatár Sándor nyerte, Anyámnak című versével; Gyukics Gábor az Elhatározás kezdete és Neogrády Antal Százados történet című költeménye különdíjat kapott. Oklevelet 11-en kaptak.

A Balaton természeti és kulturális értékeinek, valamint a térség mai állapotának, sajátosságainak, gondjainak méltó irodalmi bemutatásáét járó Bertha Bulcsu Emlékdíjat idén Baán Tibor költő, író, Demes Tamás költő, közíró, egyetemi tanár, Kontra Ferenc író, az újvidéki Magyar Szó főszerkesztő-helyettese, Lehoczky Ági költő, műfordító, valamint Szikora József író, a Magyar Katolikus Rádió közéleti szerkesztőségvezetője vehette át.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top