Archív

Kortárs Zsolnay a Látványmanufaktúrában

erdeiviktor levelcsonaktal

Különleges vendégként a magyar származású, világhírű formatervező Eva Zeisel is készült saját tervekkel.

evazeisel vazacsoport

Eozin technikával készült Zsolnay műalkotásokból, tárgyakból nyílt kiállítás augusztus 27-én Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyedben található Látványmanufaktúrában. A kerámiákat kortárs művészek készítették egy tavalyi szimpóziumon, melynek célja új, iránymutató tervek, stílusok és tárgyak létrehozása volt. A kiállítás anyaga október közepén a new york-i Iliad Galériában kerül bemutatásra.

dobanysandor vazaA Baranyai Alkotótelepek Kht. Siklósi Kerámia Alkotóházának vezetője, Váczi Réka továbbá Julia Kunin (USA) és Dobány Sándor művészek közös ötlete alapján a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. támogatásával és közreműködésével 2011 nyarán szervezték a Zsolnay szimpóziumot. A meghívott művészek között volt Füzesi Zsuzsa, Andrási Edina, valamint a Zsolnay Porcelánmanufaktúra tervezője, Erdei Viktor. Különleges vendégként a magyar származású, világhírű formatervező Eva Zeisel is készült saját tervekkel. A tavaly decemberben elhunyt művész hosszú és egyedülálló karrierjének utolsó tárgysorozata volt a szimpóziumra készült műcsalád.

Sokan a Zsolnay eozint tartják a legjellegzetesebb Zsolnay dísztárgynak. Az eozin a görög „eos”, hajnalpír szóból ered, arra utalva, hogy a Zsolnay eozin máz első darabjai vörös színűek voltak. Az eozin alaptest nem porcelán, de igen finom kerámiából készül. Egyediségét a máz hordozza, mely különféle fémoxidokat tartalmaz, és az égetés során bonyolult redukciós folyamaton megy keresztül. A termék irrizáló árnyalatait a fémoxidoknak köszönheti. Érdekessége, hogy még egyszínű termékek esetén is más-más árnyalatokat kaphatnak a tárgyak a fényhatásoktól függően, ezért minden tárgy egyedi és megismételhetetlen. Zsolnay eozin többféle színben készül, és kézzel festett – mesterműnek számító darabjai – felveszik a versenyt bármely más kerámia termékekkel.

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top