+ Irodalom

Egy számítógépes játék, ami megtanít íróként gondolkodni

játék

Pár évvel ezelőtt minden jóérzésű szülő azt mondhatta a gyermekének, hogy a számítógépes játék öl, butít és nyomorba dönt. Persze akkor még nem létezett az Elegy For A Dead World nevű játék, aminek segítségével akár költő, vagy dalszerző is válhat belőled.

Pár évvel ezelőtt minden jóérzésű szülő azt mondhatta a gyermekének, hogy a számítógépes játék öl, butít és nyomorba dönt. Persze akkor még nem létezett az Elegy For A Dead World nevű játék, aminek segítségével akár költő, vagy dalszerző is válhat belőled.

Az Elegy For A Dead World (Elégia egy halott világhoz) nevű játékot 2013-ban kezdték el fejleszteni. A Dejobaan Games és a Popcannibal célja az volt, hogy a számítógépes játékok kereteiből kilépve egy olyan független játékot hozzanak létre, ami a játékos kreativitását fejleszti – írja a Big Think. A nemrég megjelent játékban (ide kattintva beszerezhető) kreatív írói feladatokat kell megoldani a játékosoknak, de a fejlesztők a kezdő dalszerzőkre is gondoltak.

A játékot Percy Shelley, Lord Byron és John Keats művei inspirálták, a készítők ezekkel a versekkel, valamint a művekhez passzoló atmoszférával akarja hangulatba hozni a jövő költőit. A fejlesztők szerint nem véletlen, hogy az angol romantika három klasszikusát választották, ugyanis mindegyik vers áraszt magából egy kissé apokaliptikus hangulatot, ez pedig éppen ideális az alkotáshoz.

A játék beharangozója:

A játékos alapvetően három műfajjal találkozik a játékban: verssel, novellával, illetve dallal. Az Elegy For A Dead World a játékost különböző életszituációkba helyezi, egyszer például egy tolvaj szemszögéből kell dalt szerezni, míg máskor a háborúról kell rittyenteni egy verset. Olyan feladat is van, amit többször is lehet teljesíteni, de más szemszögből, így is edződhet az ember kreativitása. A játékban teljesíteni kell bizonyos utasításokat, de aki már késznek érzi magát az önálló alkotásra, beállíthatja, hogy utasítások nélkül, korlátok nélkül játszhasson – és alkosson.

Mindhárom költő kapott egy külön világot, amelyben más-más jellegű és nehézségű feladatokat kell teljesíteni. A játékos először Shelley világába léphet be, amely így néz ki:

Ha a játékos megunta saját műveit, vagy szeretné, hogy mások is olvashassák és véleményezhessék őket, akkor arra is van lehetőség, hogy közzétegye az interneten, vagy éppen kinyomtassa a versét, és ajándékba adja a nagymamának.

Egyelőre a játék csak angol nyelven érhető el, de ez a probléma minimális angoltudással orvosolható. Ha más nem, a játékban látott feladatok jó ötleteket adhat egy téma nélküli, vagy épp alkotói válságban szenvedő költő számára. Bár a játékot a készítők mindenkinek szánták, azért innen úgy tűnik, hogy az Elegy For A Dead World leginkább tinédzsereknek; kezdő, unatkozó, illetve témahiányban szenvedő alkotóknak szól – ők viszont itt összeköthetik a kellemest a hasznossal.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top