+ Gasztro

Megnyílt a Könyvbár: gyere könyvet enni!

Miért ragadjunk le az ételeknél – miért ne ennénk könyveket? Az Erzsébetvárosban, a Dob utca 45-ben nyílt egy új hely, a neve Könyvbár. Nem véletlenül.

Miért ragadjunk le az ételeknél – miért ne ennénk könyveket? Persze nem a könyvlapokról és a borítóról van szó. Rengeteg jó olvasmányban fordulnak elő ízletes ételek. Indul a bakterház? Sörgyári Capriccio? Micimackó? Tessék választani, aki jól időzít, talán a Harry Potterből jól ismert vajsört vagy sütőtöklevet is megkóstolhatja, mindenízű drazséval desszert gyanánt. Erzsébetvárosban, a Dob utca 45-ben nyílt új Könyvbár egyik alapítójával, Szalay Gáborral beszélgettünk.

A könyves tematikájú étterem ötletét megelőzte a lakáséttermek kipróbálása, mely Skandináviából jött, Restaurant Day néven. Lakásétteremnek indult a könyves ötlet is, de végül rendes étterem lett belőle.

Az első pöribár volt, pörkölteket csináltunk – ez egy félrehallásból indult, az Andrássy úton van egy Curry-bár. Mindig tematikusan próbálkoztunk, volt DeGusta bár, volt Falat-bár. Aztán kitaláltuk, milyen jó lenne, például Harry Pottert olvasva kipróbálni a benne lévő ételeket. Milyen lehet a bűvös bizsere, a mindenízű drazsé meg a vajsör? A párommal, Béky Ildikóval kezdtünk ötletelni, hogy hogyan lehet megvalósítani.

Itt még a szakácsok is szeretnek olvasni, bár ez nem volt feltétel; de a könyvek nagy részét ismerik ők is. Ha pedig valaki betérne, és nem ismerné az adott heti könyvet, a papíralátétből megismerheti, s várakozás közben ráhangolódhat az idézetek alapján. Van azért à la carte étlap is , ha valaki nem könyves tematikájú ételt szeretne.

Vannak, akik kifejezetten a könyvek miatt jönnek be, bár a célközönséget egyelőre nehéz megtalálni. A külföldi embereket viszont a hely légköre vonzza, a könyves téma nem annyira hatja meg. Bár a múlt héten a Sörgyári capriccio kapcsán volt egy előétel, s egy külföldi házaspár kíváncsian megkóstolta; még sosem ettek főtt malacfület megpirítva.

könyvbár

Volna rá igény, az alig egy hónapos Könyvbár egyelőre nem tud megrendeléseket teljesíteni, hiszen egy évre előre megvannak már a könyvek. A recepteket az alapító pár, az üzletvezető és a szakácsok közösen találják ki a klasszikus ötletelős módszerrel. Fontosnak tartják, hogy ne ragadjanak le egy irányzatnál: ne olasz vagy magyaros étterem, és ne bisztró legyen, hanem olvasmányokhoz, könyvekhez kötődő hely.

Egy évre előre kiválasztottuk a könyveket, megvan, hogy mit szeretnénk főzni. Túlnyomórészt kedvenc könyvek, bár sok lehetőség van a sikerkönyvekben, mint például a múlt héten A szürke ötven árnyalata. Ezen a héten pedig a Valentin-naphoz is kapcsolódik Szilvási Lajos: Egymás szemében című könyve.

Volt már itt könyvklubos rendezvény is, vagy egy amerikai könyvvel kapcsolatos találkozó. Noha egyelőre önálló könyves rendezvényeket nem szerveznek, a hely nyitott az ötletekre. Ha pedig valaki egyszerűen beülne olvasgatni, olvasnivalót szemezgetni ebéd közben, azt is megteheti: a polc nyitva áll.

Egyrészt dekoráció ez a sok könyv, másrészt inspiráló. Nálunk is így néz ki a nappali, nyugodtan el is lehet olvasni a könyveket. A belső tér Kecskés Imre munkája, akinek az ötlete volt a könyvespolc alatti kandalló is, a könyvek nagy része pedig otthonról van, illetve barátoktól.

A Könyvbár könyvszeretetéből fakadóan Rukkola happontként is működik, az elcserélendő könyvek lerakati helye lehet.

A következő heti könyv is élvezetes meglepetés lehet sokaknak: a meséket és vadakat szerető olvasók Vukból kóstolgathatnak, talán nyúlpecsenyét.

Akit még érdekel a könyvek és a gasztronómia kapcsolata, pillantson ide, ahol a könyvlap nyalogatására kaphat alternatív javaslatokat – vagy nem?

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top