+ Irodalom

Felszólították a politikai pártokat, hogy Radnóti Miklósné hagyatékától tartsák magukat távol

gyarmati fanni, radnóti miklósné

Az elmúlt hónapokban számos újságcikk foglalkozott Radnóti Miklósné hagyatékának sorsával, és több politikai párt is kampánytémájává tette Radnóti Miklós emlékének őrzését.

Az elmúlt hónapokban számos újságcikk foglalkozott Radnóti Miklósné hagyatékának sorsával, és több politikai párt is kampánytémájává tette Radnóti Miklós emlékének őrzését. Ezzel kapcsolatban dr. Endrényi Krisztina, Radnóti Miklósné, majd halála után Radnóti Miklósné örökösének jogi képviselője, valamint Ferencz Győző, Radnóti Miklós és Radnóti Miklósné irodalmi hagyatékának végrendeletileg kijelölt kezelője az alábbi nyilatkozatot teszik:

Radnóti Miklósné érvényes végrendeletet hagyott hátra. Ebben részletesen rendelkezett ingó és ingatlan vagyonáról, valamint a jogok kezelése tárgyában is. A hagyatéki eljárás törvényes keretek között lezajlott, minden Radnóti Miklósné végakarata szerint történt.

Ha akarta volna, Radnóti Miklósné a magyar államra hagyhatta volna teljes vagyonát, de nem így tett. Azonban Radnóti Miklós és saját irodalmi hagyatékát (a kéziratokat, leveleket, dokumentumokat és fényképeket, tehát mindazt, ami a nyilvánosság szempontjából jelentőséggel bírhat) nagyvonalúan a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ Kézirat és Régi Könyvek Gyűjteményének adományozta.

A végrendeletből egyértelműen kiderül, hogy a hagyaték többi részét nem akarta egyben tartani, lakását pedig nem kívánta múzeum céljaira hasznosítani.

Érthetetlen az értetlen felháborodás, amelyet az a hír váltott ki, hogy egyes tárgyak és könyvek árverésre kerülnek. Radnóti Miklós könyvtárának legnagyobb és legértékesebb része 1945 tavaszán megsemmisült. Radnóti Miklósné nem gyűjtött rendszeres könyvtárat. Az árverésre kerülő műtárgyakat egy-két kivételtől eltekintve Radnóti Miklósné önállóan szerezte be, tehát nem részei a szűken értelmezett Radnóti-hagyatéknak. Sem a könyvek, sem a műtárgyak nem kallódnak el, ugyanis a gyűjtők gondosan őrzik őket magángyűjteményükben.

Radnóti Miklósné a XIII. kerület díszpolgára volt, és majdnem egész életét ebben a kerületben élte le. Radnóti Miklós íróasztala, karosszéke, könyvespolca és hitvesi ágyuk, továbbá egy válogatás könyvtáruk eredeti darabjaiból az általános örökös rendelkezése szerint több személyes tárggyal együtt a XIII. kerület Helytörténeti Gyűjteményének részeként lesz kiállítva. A bútorokat nemzetközileg elismert restaurátor hozza rendbe. Az emlékszoba 2015 tavaszán nyílik meg.

Amennyiben Magyarországon a hatályos törvényeket és a jogerős végrendeleti öröklést tiszteletben tartják, senki nem gondolhatja, hogy Radnóti Miklósné örököseit arra lehet kötelezni, hogy ajánlják fel közcélra a rájuk hagyott értéktárgyakat, továbbá senki nem kérheti számon általános örökösén, hogy miként rendelkezik örökségével, végül pedig nem lehet a tulajdonos akarata ellenére lakásmúzeummá alakítani Radnóti Miklósné lakását.

Radnóti Miklós a jelenlegi formájában soha nem látta ezt a lakást, amelynek mérete, alaprajza az 1960-as években megváltozott, berendezése nagyrészt kicserélődött.

Az elmúlt időszakban politikai pártok honlapján is téma lett Radnóti Miklósné hagyatékának sorsa. Felszólítunk minden politikai pártot, hogy tartsák magukat távol Radnóti Miklós és Radnóti Miklósné szellemi és tárgyi örökségének kérdéseitől. Radnóti Miklós költészete, élete és halála, valamint Radnóti Miklósné alakja nem válhat politikai kampánytémává, nem használható fel politikai célokra. Nevükhöz nem kapcsolhatja magát egyetlen politikai párt sem. Minden ilyen kísérlet kegyeletsértő, ellentétes a költő és felesége által képviselt szellemiséggel, méltatlan az emlékükhöz.

dr. Endrényi Krisztina
ügyvéd
Radnóti Miklósné örökösének jogi képviselője

Ferencz Győző
irodalomtörténész
Radnóti Miklós és Radnóti Miklósné
irodalmi hagyatékának kezelője

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top