+ Zene

Schuster Lóránt kitálal: …én vagyok a magnószalag a zenekarban

schuster lóránt

A szakmáról, az életemről egyfajta számvetést készítettem. Meguntam az engem ért vádaskodásokat, rágalmakat és hazugságokat, úgy döntöttem, elmondom, én mit láttam.

Kaptafa címmel szókimondó önéletrajzi könyv jelent meg Schuster Lórántról. A P. Mobil együttes vezetője az együttes 1976 és 1979 közötti archív felvételeiből egy három CD-s kiadványt is összeállított.

A szakmáról, az életemről egyfajta számvetést készítettem. Meguntam az engem ért vádaskodásokat, rágalmakat és hazugságokat, úgy döntöttem, elmondom, én mit láttam, hallottam, tapasztaltam az évtizedek során. Talán ez segít egy kicsit a kor pontosabb felidézésében

– mondta Schuster Lóránt.

A Kaptafa című könyv kocsmai beszélgetések során született, amelyeket Schuster Lóránt Rozsonits Tamás újságíróval folytatott. A kötet szinte már kész volt, amikor 2014 elején a rocker májában és vastagbelében daganatot találtak és rákot diagnosztizáltak nála. A betegség története lett a Kaptafa utolsó, 17. fejezete.

Túl vagyok négy műtéten, tizenhat kemoterápián, kétszer majdnem meghaltam. A legutóbbi vizsgálatok alapján újra egészséges vagyok, jövő januárban lesz még egy műtét, remélem, azzal rendben lesz minden.

schuster lóránt

A legtöbben próbálják átfesteni múltjukat, és persze semmi sem egyértelmű, fekete vagy fehér. Az Anno Kiadó által gondozott könyvben mindenki szerepel, aki így vagy úgy kapcsolódott a P. Mobil 1973-ban indult történetéhez: zenészek, roadok, lányok. Az együttes egykori tagjai közül Schuster élesen fogalmaz például Zeffer Andrásról, Donászy Tiborról, Póka Egonról, de leginkább Vikidál Gyuláról, illetve Hobóról (Földes Lászlóról), aki sok szálon, köztük szövegíróként kapcsolódott a P. Mobilhoz a hetvenes évek második felében.

Amit elmondok, az mind dokumentálható és bizonyítható, a leírtak többsége idézet az érintettek különböző nyilatkozataiból, interjúiból, amik elsősorban őket minősítik. Földessel húsz éve nem találkoztam, de ő egyetlen alkalmat sem mulasztott el, hogy ne próbált volna valamilyen rosszindulatú megjegyzést tenni rám.

Schuster Lóránt a P. Mobil elődjének tekinthető, 1969-től 1973-ig létezett Gesarolnak is alapítója volt. Szerepe a hard rock hazai történetében meghatározó P. Mobilban évtizedek óta meglehetősen egyedi: egyszerre szervező, menedzser, a felvételek körül bábáskodó, szövegíró és még színpadra is lép.

Olyan vagyok, mint az ezred kutyája: ha látnak, megnyugodnak. Kívülről látom a dolgokat, én vagyok a magnószalag a zenekarban.

A P. Mobil történetének egyik legsikeresebb korszakát élte 1979 -től 1997-ig. A csapatnak a lemezgyár ekkor még nem engedélyezte nagylemez készítését, csak kislemezen jelenhetett meg négy dal. A korszak demófelvételeit – köztük olyan klasszikusok, mint az Utolsó cigaretta, az Örökmozgó lettem, a Kétforintos dal, a Menj tovább, a Rocktóber és a Honfoglalás szvit -, valamint Vikidál Gyula énekessel a soraikban a Budai Ifjúsági Parkban tartott utolsó koncert anyagát nemrég a GrundRecords jelentette meg.

Abban az időben volt a P. Mobil gitárosa Bencsik Samu, billentyűse Cserháti István, hegedűn játszott Lengyel Gábor, sajnos ők hárman már nincsenek közöttünk. Ezen felvételek többségét a mai napig műsoron tartjuk, a közönség szereti őket. Vikidál mellett Kékesi Bajnok László basszusgitározott és énekelt, Pálmai Zoltán és Mareczky István dobolt.

A tripla CD és a hozzá tartozó 24 oldalas, korabeli fotókkal teli füzetke a Nagy P. sorozat része, amelyet sok évvel ezelőtt az elfeledett, archív felvételek megjelentetésére kezdett el Schuster Lóránt. A zenekarvezető szerint a felújított régi számok kiadása visszaigazolása annak, hogy az emberek miért kedvelték már akkor is a P. Mobilt.

A jövőben kijön három újabb, koncertfelvételeket tartalmazó tripla CD, leegyszerűsítve az együttes Tunyogi-, Rudán- és Baranyi-korszakából. (Tunyogi Péter 1979-től 1996-ig, Rudán Joe 1997-től 2007-ig volt, Baranyi László 2008 óta a P. Mobil frontembere.) Jövő tavasszal jelenik meg DVD-n a P. Mobil 1973-tól napjainkig tartó történetének koncertvideó-antológiája Élve vagy halva címmel, amelyhez egy 110 oldalas könyv is jár; ezt a rajongók által írt levelekből állították össze.

Jövő ősszel megjelenik továbbá a 2012-ben Radics Béla, Bencsik Sándor és Barta Tamás emlékére rendezett Égi Zenekar Fesztivál anyaga DVD-n, a P. Mobil új stúdióalbuma pedig 2017-ben várható.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top