+ Film

Egy gyönyörű képzőművészeti portréfilm nyerte a Kristályglóbuszt Karlovy Vary-ban

Wilhelmina Barns-Graham

A győztes film Wilhelmina Barns-Graham, a brit modern művészet, festészet egyik vezető képviselőjének portréja…

A Mark Cousins rendezte Sudden Glimpse to Deeper Things (Hirtelen bepillantás a mélyebb dolgokba) című brit filmnek ítélték oda szombaton az 58. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a legjobb filmnek járó Kristályglóbuszt.

A film Wilhelmina Barns-Graham, a brit modern művészet, festészet egyik vezető képviselőjének portréja.

Wilhelmina Barns-Graham

Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléjének fődíjáért, amellyel 25 ezer dollár pénzjutalom jár, az idén 12 film versengett. Magyar alkotás nem volt közöttük. A pénzjutalmon fele-fele arányban osztozik a film rendezője és producere.

A kilencnapos filmszemle zárógáláján a filmrendező a rangos elismerést személyesen vette át.

A zárógálán megkapta a fesztiválelnök díját Ivan Trojan neves cseh színész.

A nyitógálán Viggo Mortensen, a neves amerikai színész és rendező átvette Jirí Bartoska fesztiválelnök díját a világ filmművészetét gazdagító tevékenységéért.

A kilencnapos szemlén az idén mintegy 180 filmet vetítettek, ami több, mint a korábbi évek átlaga. Háromtucatnyi alkotásnak Karlovy Vary-ban volt a világpremiere.

Wilhelmina Barns-Graham rövid portréja:

Wilhelmina Barns-Graham (1912-2004) skót származású festőművész volt, aki az Egyesült Királyság modern művészeti mozgalmának egyik kiemelkedő alakjává vált. Számos absztrakt és nonfiguratív művet készített, melyek révén jelentős hatást gyakorolt a 20. századi művészetre.

Korai élet és oktatás
Születés: 1912. június 8-án született St Andrews-ban, Skóciában.
Tanulmányok: A skót Edinburgh College of Art-ban tanult 1931 és 1937 között, ahol megismerkedett a modernista mozgalommal és annak eszméivel.

Művészi karrier
St Ives: 1940-ben Barns-Graham az angliai St Ives városába költözött, amely a modern művészet egyik központjává vált. Itt csatlakozott a St Ives School nevű művészeti közösséghez, ahol olyan neves művészekkel dolgozott együtt, mint Ben Nicholson és Barbara Hepworth.
Stílus: Művei középpontjában a forma, a szín és a tér absztrakt ábrázolása állt. Inspirációit gyakran a természetből merítette, különösen a gleccserekből és a tengeri tájakból.

Későbbi munkásság: Barns-Graham az 1950-es és 1960-as években folytatta kísérletezését az absztrakcióval, és számos jelentős kiállításon vett részt az Egyesült Királyságban és nemzetközileg egyaránt.

Elismerések és örökség
Kitüntetések: Munkásságát számos díjjal ismerték el, és 2001-ben a Brit Birodalom Rendje tisztje (OBE) kitüntetést kapott.

Örökség: Halála után, 2004-ben, a Wilhelmina Barns-Graham Trust nevű alapítványt hozták létre az ő művészeti és filantróp tevékenységeinek folytatására, valamint fiatal művészek támogatására.

Barns-Graham művészete a 20. századi absztrakt festészet fontos részévé vált, és öröksége továbbra is inspirálja a művészeket és a művészetkedvelőket világszerte.

A legfrissebb filmes hírek

Népszerűek

To Top