+ Film

Váratlan fordulat: Poirot Agatha Christie után nyomoz

Agatha Christie

Agatha Christie a világ lenépszerűbb írói közé tartozik, regényeit több mint kétmilliárd példányban adták el világszerte.

Agatha Christie nyomába ered a számos filmben híres nyomozóját, Poirot-t alakító David Suchet abban a dokumentumfilm-sorozatban, amely az írónő 1920-as évekbeli utazását dolgozza fel az egykori Brit Birodalomhoz tartozó térségekben.

A Travels with Agatha with Sir David Suchet (Utazások Agathával Sir David Suchet-vel) című ötrészes szériában a színész ismét Poirot-t alakítja a Kanadát, Hawaiit, Dél-Afrikát, Új-Zélandot és Ausztráliát is érintő túrán. Minden epizód egy másik országban játszódik majd – számolt be róla hétfőn a Deadline.com hollywoodi hírportál.

A dokumentumfilm a Soho Stúdió, a Two Rivers Media, az Abacus Media Rights, valamint a Channel 4 és a BritBox közreműködésével valósul meg.

A forgatás nyáron kezdődik, a produkció pedig az év végére készül el.

A Soho stúdió részéről Ian Lamarra, a Two Rivers Mediától Alan Clements a dokumentumfilm executive producere, a sorozat producere pedig Catherine Abbot.

Suchet csaknem 25 éven át alakította a brit ITV produkcióiban Poirot-t, a belga detektívet. A negyed század alatt neve szinte összeforrt a figurával.

Agatha Christie a világ lenépszerűbb írói közé tartozik, regényeit több mint kétmilliárd példányban adták el világszerte. Írásaiból továbbra is számos televíziós produkció készül.
Mint az Abacus ügyvezető igazgatója, Jonathan Ford elmondta: Suchet az egyes országokban felfedezi azokat a helyszíneket, ahol Christie megfordult, és bemutatja azokat az embereket, akikkel találkozott, s akik végül szereplőként meg is jelentek a műveiben vagy inspirálták őt.

Agatha Christie rövid életrajza:

Agatha Christie, a krimi irodalom koronázatlan királynője, 1890. szeptember 15-én született az angliai Torquay-ben, Agatha Mary Clarissa Miller néven. Christie rendkívül termékeny írói karrierje során több mint 60 detektívregényt, számos novellát és 14 színdarabot írt.

Christie fiatalkorában a családja buzdította az olvasásra és az írásra. Első világháború alatt ápolónőként dolgozott, ami segített neki részletes ismereteket szerezni a mérgekről, amelyeket később számos történetében felhasznált.

1914-ben férjhez ment Archibald Christie-hez, akivel egy lányuk született, Rosalind. Az első világháború után kezdett komolyabban írni, és első regénye, „A titokzatos stylesi eset” 1920-ban jelent meg, amelyben bemutatta híres detektívjét, Hercule Poirot-t. Poirot mellett másik híres karaktere Miss Marple, egy idős hölgy, aki látszólag jelentéktelen, de rendkívül éles eszű nyomozó.

Christie legnépszerűbb és legismertebb művei közé tartozik „A Tíz kicsi néger” (ma már „Aki bujt, aki nem”), „A kristálytükör meghasadt” és „Gyilkosság az Orient expresszen”. Írásai híresek a meglepő csavarokról és az ügyesen felépített cselekményekről.

1926-ban egy személyes válságot követően – házassága megromlott és édesanyja meghalt – Agatha Christie eltűnt 11 napra. Az eltűnése nagy médiafigyelmet kapott, és végül egy szállodában találtak rá, amnéziás állapotban. Ez az esemény máig rejtély marad, bár valószínűleg az érzelmi stressz okozta.

1930-ban Christie újraházasodott Sir Max Mallowan régészhez, akivel sokat utazott a Közel-Keleten, és ezek az utazások inspirálták számos regényét.

Christie 1976. január 12-én hunyt el. Életműve hatalmas hatást gyakorolt a krimi irodalomra, és történetei a mai napig népszerűek, számos film, tévésorozat és színházi előadás alapjául szolgálnak. Agatha Christie munkásságát ma is a detektívregények egyik legfontosabb alapkövének tekintik, és ő maga a műfaj egyik legnagyobb mestereként van számon tartva.

A legfrissebb filmes cikkek

Népszerűek

To Top