+ Irodalom

Albert Camus soha nem látott rejtélyt írt ebbe a kéziratba

Albert Camus

Az első vásárló kiléte, aki Albert Camus hamis kéziratát megszerezte, ismeretlen. Később kétszer adták el aukción, 1958-ban és 1991-ben.

Kézzel írott „tervezet” Albert Camus L’Étranger (Az idegen) című művéből 650 000 euróért kelt el Párizsban

A szöveget, úgy tűnik, hogy Camus 1944-ben másolta le és visszadátumozta, valószínűleg a náci megszállás idején pénzszerzés céljából – írja a The Guardian.

Albert Camus klasszikus francia regényének, a L’Étranger-nek kézzel írott kézirata több mint 650 000 euróért (553 000 font) kelt el egy aukción, annak ellenére, hogy zavart keltett az ok, amiért a Nobel-díjas szerző, úgy tűnik, hamisította és visszadátumozta azt.

A köttetett, 104 oldalas tervezet Camus regényéből, amely egy algériai francia telepesről szól, aki megöl egy névtelen arab férfit, szerdán került kalapács alá Párizsban.

Az irat azonban nem hordozza az első tervezet szokásos irodalmi meglátásait, mint a firkák és javítások. Ehelyett úgy tűnik, hogy Camus kézzel írta le 1944-ben, két évvel azután, hogy a regény megjelent Franciaországban.

Az aukciós ház megjegyzése az árverésre bocsátott anyagról: „Egy irodalmi remekmű mitikus kéziratának újrafelfedezése: a L’Étranger csak két ismert kézzel írt kéziratának egyike, és az egyetlen, amely hozzáférhető a gyűjtők számára”

Hogy miért másolta ki Camus, aki 1957-ben elnyerte a Nobel-díjat, saját kiadott könyvét fáradságos munkával és fekete tollal, aláírta és visszadátumozta 1940 áprilisára, hozzáadva firkákat, nyilakat és látszólag humoros megjegyzéseket, soha nem magyarázták meg megfelelően.

Mivel Párizs akkor náci megszállás alatt állt, azt gondolják, hogy Camus így próbált pénzt szerezni egy gazdag rajongótól, hamis kézzel írt „tervezet” példányt készítve.

„A története és pontos datálása rejtélyes, ahogy ennek a különös regénynek az alakulása is” – mondta az aukciósház a jegyzeteiben.

Az első vásárló kiléte, aki Camus hamis kéziratát megszerezte, ismeretlen. Később kétszer adták el aukción, 1958-ban és 1991-ben.

A L’Étranger, amelyet angolul The Stranger vagy The Outsider néven fordítottak le, eredetileg 4400 példányban jelent meg, de gyorsan bestseller lett, majd a francia irodalom klasszikusává vált, több millió példányban kelt el.

Alice Kaplan, a Yale professzora és a Looking for the Stranger: Albert Camus and the Life of a Literary Classic című könyv szerzője a Le Figarónak elmondta, hogy nem látta a kéziratot, de a hamis első tervezet ötlete izgalmas volt számára. „Nagyon tetszik az a filozófiai rejtvény, amit ez a dokumentum tartalmaz … Ha Camus kézzel írja le saját szövegét, az hamisítvány?” – kérdezte.

Népszerűek

To Top