+ Építészet

Zoboki Gábor elmondja, milyen kritikákat kapott a Müpa tervezésénél

Zoboki Gábor

Zoboki Gábor: Nem szabad letagadni, hogy tulajdonképpen ez egy nagyon szubjektív műfaj, mert amennyi dicséretet, ugyanannyi kritikát is kapsz

Zoboki Gábor Kossuth-, és Ybl-díjas építészt, a Müpa tervezőjét látta vendégül Szatmári Róbert a radiocafé Enyhe katarzis című műsorában.

Az egy órás beszélgetésben szóba kerül a spiritualitás fontossága a mérnöki, tervezési folyamatokban, az, hogy létezik-e ideális akusztika és az is, hogy az építész milyen kritikákat kapott a Müpa tervezésénél.

„Minden teremben meg kell találni azt a helyet, ahol állsz, azt a tónust ahogy játszol, hogy azt érezd, a terem ötvenedik sorában is ül valaki, akinek át kell adni azt a zenéi gondolatot. Tehát itt zenészen, mérnökön és spirituális dolgokon múlik egy-egy ilyen hangversenyteremnek a hangulata. De szerintem nem szabad letagadni, hogy tulajdonképpen ez egy nagyon szubjektív műfaj, mert amennyi dicséretet, ugyanannyi kritikát is kapsz” – vallja az építész.

Zoboki ezután kifejti véleményét a görög kultúráról, majd szó esik Wagnerről és az operára műfajról is, amely az építész szerint lassan ki fog halni.

„A zenében az a szuper, hogy minimális erőfeszítés nélkül is lehet hallgatni. Emellett úgy is lehet zenét hallgatni, mintha matematika példát oldanál meg és ilyenkor felkészülsz. A kettő között elképesztő különbség van. Na, most szerintem a zene által nagyon sok lelki folyamaton át tudsz menni. És ebben benne van a gyász, benne van az öröm, benne van sok olyan emberi érzés, amit szerintem még szavakon keresztül, a pszichológia legzseniálisabb műfajain keresztül sem lehet annyira megoldani, mint hogyha te olyan szerencsés alkat vagy, hogy szeretsz zenét hallgatni” – teszi hozzá Zoboki Gábor.

A legfrissebb zenei hírek

Népszerűek

To Top