+ Zene

Céline Dion olyan erős izomgörcsöktől szenved, amelyek eltörték a bordáit

céline dion

Céline Dion: Az elején azt kérdeztem magamtól: miért pont én? Hogyan történt ez? Mit tettem? Az én hibám? – mondta.

Céline Dion elmondta, hogy olyan erős izomgörcsöktől szenvedett, hogy azok eltörték a bordáit, mivel merev személy szindrómával (stiff person syndrome) él – írja a The Guardian.

Az első tévéinterjújában a 2022-es diagnózis óta, az NBC News Hoda Kotb-jának nyilatkozva Dion elmondta: „Egy ponton eltört bordáim voltak, mert néha, amikor nagyon súlyos…”. Kotb megkérdezi tőle: „Olyan erősen görcsölhet, hogy eltörhet egy bordát?”, mire Dion bólintva egyetért.

Céline Dion azt is elmondta, hogy amikor a torkában tapasztal izomgörcsöket, „olyan, mintha valaki fojtogatna, mintha valaki nyomná a gégefedőmet”, és kifejtette, hogy csak bizonyos hangmagasságon tud beszélni a görcs alatt. „De lehet a has [területén], a gerincben, a bordákban is,” tette hozzá, a kezeiben tapasztalt görcsöket leírva: „Görcsöl, de olyan, mintha nem tudnád kinyitni őket”.

Dionnál 2022-ben diagnosztizálták ezt a ritka és gyógyíthatatlan szindrómát, és emiatt le kellett állnia az élő fellépésekkel. Korábban már elmondta, hogy ez „nehézségeket okoz a járásban, és nem engedi, hogy úgy használjam a hangszálaimat éneklés közben, ahogy szoktam”.

Egy áprilisi Vogue France interjúban elmondta, hogy heti öt alkalommal vesz részt fizikai és hangterápián. Beismerte, hogy néha kétségbeesett, de megerősítette, hogy próbál visszatérni az énekléshez.

„Az elején azt kérdeztem magamtól: miért pont én? Hogyan történt ez? Mit tettem? Az én hibám?” – mondta. „Az élet nem ad válaszokat. Csak élned kell! Valami ismeretlen okból van ez a betegségem. Úgy látom, két választásom van. Vagy úgy edzem, mint egy sportoló, és keményen dolgozom, vagy feladom és vége, otthon maradok, hallgatom a dalaimat, a tükör előtt állok és magamnak énekelek. Úgy döntöttem, hogy teljes testemmel és lelkemmel dolgozom, egy orvosi csapattal. A legjobb akarok lenni, aki csak lehetek. Az a célom, hogy újra lássam az Eiffel-tornyot! … Ez az erő bennem van. Tudom, hogy semmi sem fog megállítani.”

Egy hosszú dokumentumfilm a betegségéről, az „I Am: Celine Dion”, június 25-től lesz elérhető a Prime Video-n. A filmet Irene Taylor rendezte, aki 2009-es „The Final Inch” című filmjéért Oscar-jelölést kapott.

Az NBC interjú teljes verzióját június 11-én sugározzák.

A merev személy szindrómáról:

Az SPS egy rendkívül ritka idegrendszeri rendellenesség, ami különösen megkeseríti a benne szenvedők életét. Ők ugyanis olyan ingerekre adnak idegrendszeri, és ezen keresztül izomválaszokat, amelyek mások számára természetesnek számítanak. Így például fény-, vagy zajhatásokra, érintésekre és a stresszre. Ezek hatására izomgörcsök indulnak el náluk, és ezek rendszeres ismétlődése miatt végül a végtagjaikat és a törzsüket folyamatos izommerevség jellemzi.

Az SPS kétszer annyi nőt érint, mint férfit, a betegség pedig jellemzően középkorúak között jelentkezik, átlagosan 45 éves korban. De nem kizárólag: diagnosztizáltak már kamaszkorú és nagyon idős embereket is a betegség megjelenésével. Az SPS általában a törzs és az alsótest izomgörcseivel kezdődik, amelyeket a végtagokban megjelenő hasonló problémák is követhetnek. A görcsöket mindig valamilyen külvilágból érkező inger előzi meg, a már említettek kívül akár hideg, vagy meleg hőmérsékleti behatás, de fájdalom is előidézheti.

Az SPS okozta izommerevség idővel persze más egészségügyi problémákat is előidéz. Ilyenek a már említett mozgászavarok és az ezekből fakadó sérülések, a gerinc és az ízületek fokozatosan jelentkező deformációja, valamint a mentális problémák: szorongás, túlzott reakciók a külvilág ingereire, pánikrohamok.

Az SPS okait egyelőre nem tudta feltárni az orvostudomány, csak annyi látszik biztosnak, hogy valamiféle gyulladás következtében fellépő autoimmun reakció miatt sérülhetnek a szervezetben az idegsejtek funkciói . Ami ígéretes kutatási iránynak tűnik, az az SPS eddig fel nem tárt kapcsolódása más betegségekhez, mivel gyakran fordul elő 1-es típusú cukorbetegség, vérszegénység, bőrfestékhiány és pajzsmirigy-túlműködés társaságában, így talán lehet átfedés az okaik között is.

Az SPS felismerése nem könnyű az orvosok számára, hiszen egyrészt nagyon ritkán fordul elő, másrészt nagyon hasonlítanak a tünetei más, gyakoribb betegségek, mint például a Lyme-kór, a sclerosis multiplex, idegrendszeri túlérzékenység és az amyotrophias lateralsclerosis (vagyis az az izomsorvadásos betegség, amiben a híres tudós, Stephen Hawking is szenvedett) induló tüneteire.

A legfrissebb zenei hírek

Népszerűek

To Top