+ Média

Szinetár Miklós őszintén beszélt élete fontos döntéseiről

Szinetár Miklós

Szinetár Miklós példaként említette az Operaházban töltött időszakát, ahol a szakszervezet vezetője előre figyelmeztette

Szinetár Miklós, a 92 éves, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színházi, opera-, televíziós és filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes és kiváló művész, nemrégiben őszintén mesélt élete fontos döntéseiről és vezetői pozícióinak elhagyásáról. Szinetár, aki számos helyen töltött be vezetői szerepet, elmondta, hogy 43 évig volt különböző helyeken vezető, de mindig készen állt arra, hogy ha nem megy, másnap felálljon.

Pályafutás és vezetői tapasztalatok:

Szinetár példaként említette az Operaházban töltött időszakát, ahol a szakszervezet vezetője előre figyelmeztette, hogy már három igazgatót „megettek”. Szinetár erre azt válaszolta, hogy ez vele nem fordulhat elő, mert mire a szakszervezet vezetője kinyitja a száját, ő már nem lesz ott. Egy másik esetben, 2005-ben, amikor elvették az Operaház számára ígért pénz jó részét, lemondott, mert így nem tudott volna minőségi munkát végezni.

Vezetői szerep elhagyása:

Nem mindig ő tett pontot egy-egy ügy végére; volt olyan eset is, amikor a televízióból kirúgták. Szinetár nem fogta fel tragikusan, és úgy vélekedett, hogy a vezetői szerep ideiglenes állapot, ami bármikor megszűnhet.

Élet a vezetői pozíciók után:

Arra a kérdésre, hogy elvállalná-e az Operaház igazgatását, ha most kérnék fel rá, Szinetár azt válaszolta, hogy egy felelősen gondolkodó, 92 éves ember már nem bólint rá ilyen lehetőségre. Szinetár most könyvírással foglalkozik, és nemrégiben jelent meg második kötete, amely önéletrajzszerű könyvének folytatása, „Szinetár 2” címmel.

Mindennapok és egészség:

Szinetár hangsúlyozta, hogy a munka fontos az idősek számára is, mivel szellemileg karbantart. Minden reggel tornázik, úszik, nagyokat sétál, és bár a lépcsőzés már nehezebben megy, továbbra is aktív marad. Bár soha életében nem aludt délután, két éve délutáni szunyókálásra van szüksége, ami után újra frissnek érzi magát.

Szinetár Miklós élete és karrierje példaértékű, hiszen nemcsak művészeti tehetsége, hanem vezetői készségei is kiemelkedőek voltak. Mindig kész volt arra, hogy új helyzetekhez alkalmazkodjon, és az élete során hozott döntései méltósággal és bölcsességgel tették teljessé pályafutását.

(A blikk.hu cikkét szemléztük)

A legfrissebb színházi hírek

Népszerűek

To Top