+ Tudomány

Milyen tünetek jelzik a B1-vitamin hiányát?

B1-vitamin

A B-vitamincsalád egyik tagjáról, a tiamin néven is ismert B1-vitaminról, illetve a hiányának tüneteiről keveset tudunk.

A szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminok közül egyeseket már óvodás korunkban ismerünk, míg másokról, mint a B-vitamincsalád egyik tagjáról, a tiamin néven is ismert B1-vitaminról, illetve a hiányának tüneteiről keveset tudunk.

És bár a B-komplex és multivitamin készítmények tartalmazzák ezt a szerves vegyületet is, mégis kevésbé kap hangsúlyt, mint például a B6- és B12-vitaminok, pedig a funkciója hasonlóan fontos. Kiegyensúlyozott étrend esetén a szervezet elegendő mennyiséghez jut, ellenkező esetben hiányára különféle tünetek hívhatják fel a figyelmet, és ilyenkor mesterséges pótlására lehet szükség, amely esetben a BodySelect vitamin tartalmú étrend-kiegészítői segíthetnek. Cikkünkből mindent megtudhatsz a B1-vitaminról, tarts velünk!

Mi a vitaminok szerepe?

A vitaminok és ásványi anyagok csekély mennyiségben, de elengedhetetlenek a szervezetünk különböző anyagcsere-folyamataihoz, mert ugyan közvetlenül nem szolgáltatnak energiát, de részt vesznek a makrotápanyagok energiává alakításában.

Az egyes vitaminoknak más-más szerepe van, különböző célokat szolgálnak, de mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. 2 csoportba sorolhatjuk, a hidrofil típusúak nem raktározódnak a szervezetben, a vizelettel kiürülnek, így ezeket naponta pótolni szükséges. Ezzel szemben a zsírban oldódó A-, D-, E- és K-vitaminok feleslege a különböző szervekben tárolódik, így nincs szükség a napi bevitelre. Amennyiben étrendünkből hiányzik vagy egy állapot, betegség miatt nagyobb mennyiségre van szükség, étrend-kiegészítőkkel pótolható.

B-vitaminok

A B-vitamin-család tagjai, a tiamin (B1), a riboflavin (B2), a niacin (B3), a pantoténsav (B5), a piridoxin (B6), a biotin (B7), a folsav (B9) és a kobalamin (B12) segítenek az energiát adó tápanyagok üzemanyaggá alakításában, illetve jelentős szerepet játszanak az idegrendszer egészséges működésében.

Mivel vízben oldódó vitaminok, a legtöbbet nem képes tárolni a szervezet, ezért olyan élelmiszerek rendszeres fogyasztására van szükség az egészséges étrend keretében, amelyek tartalmazzák a nélkülözhetetlen B-vitaminokat. Ilyenek lehetnek a sovány húsok, a halak, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a gyümölcsök, a zöldségek és a hüvelyesek. Kerülni kell azonban az alkoholt és a feldolgozott élelmiszereket.

Ismerd meg a B1-vitamint!

Tiaminra szükség van a növekedéshez, a fejlődéshez, a sejtműködéshez és a táplálék energiává alakításához, és mivel a szervezet raktározni nem tudja, naponta szükséges pótolni. Felnőttek számára ajánlott napi mennyisége 1,1 mg, de egyes állapotokban akár 1,4 mg is lehet.

Túladagolásától nem kell tartani, mivel a vizelettel kiürül a felesleges mennyiség, elégtelen táplálkozásból vagy egyes betegségekből adódóan hiánya viszont különféle problémákat okozhat, kimerültség, gyengeség, feledékenység, alvászavar, gyakori fejfájás, végtagzsibbadás, erős szívdobogás jelezheti.

A legjobb természetes forrásai a húsok, a halak, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a joghurt, a tofu, a barna rizs és a spárga. Szóval ha olyan energikusak szeretnénk lenni, mint a filmszínészek a kedvenc mozijainkban, akkor gondot fordítunk arra is, hogy minden vitamint bejuttassunk a szervezetünkbe, ha szükséges, akkor étrend-kiegészítő formájában.

Népszerűek

To Top