+ Életmód

Hogyan lesz jogosítványod?

jogosítvány

Mindig irigykedve nézed a netflixes sorozatok szereplőit, ahogy nagyban szelik az utakat az autójukkal? Te is szívesen tennéd, de még nem gyűlt össze elegendő pénzed a jogosítvány megszerzéséhez?

Tudtad-e, hogy a KRESZ-vizsga díját vissza is tudod igényelni? Ugyanis erre a célra lehet támogatást kérni azoknak a fiataloknak, akik a felmérés napjáig nem töltötték be a 20. életévüket.

Szeretnél részletesebben is értesülni arról, hogy melyek a jogosultsági feltételek, és mire van szükség az igény előterjesztéséhez? Akkor mindenképpen olvasd el a SofőrSuli 2008 Autósiskola jogsi információit!

Nem érdemes várnod a jogosítvány megszerzésével

A jogosítványszerzés 17-25 éves kor között megy a legkönnyebben, az évek múlásával arányosan nehezedik a tanulás. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mindenképpen ebben az életkorban kell megtörténnie, de így nagy valószínűséggel sokkal kevesebb energiát igényel majd.

Hiszen a vezetés nemcsak elméleti tudásból áll, hanem bonyolult mozgássorozattal, -koordinációval és elég jelentős idegrendszeri tevékenységgel jár együtt. Ehhez pedig nem biztos, hogy könnyen hozzászoksz, ha a sokadik életévedet taposod. Ezért is létezik az a régi szakmai mondás, hogy 30 felett annyi órát kell minimum vezetned, ahány éves vagy.

A vezetői engedély megszerzésének egyéb feltételei

Abban az esetben, ha netalántán korábban már jártál valamilyen autós tanfolyamra, akkor azt mindenképpen meg kell említened a beiratkozásnál! Ez azért fontos, mert 2 éven belül, illetve ameddig érvényes az előző „ügyiratod”, le kell mondanod a régi tanulmányaidról.

Ugyanez igaz a sikertelen forgalmi vizsgákra is erre az időszakra vonatkozóan. Tehát attól, hogy újra elkezdesz egy tanfolyamot, nem fognak elévülni a régiek. A vizsgaszámok összeadódnak, ami akkor lesz problémás, ha eléred az ötöt. Ebben az esetben ugyanis pályaalkalmassági vizsgálati (PÁV) kötelezettség keletkezik, ami további két évig fenn áll.

Végül pár szó az oktató választásról

Hogy mennyire lesz sikeres a gyakorlati oktatás, többek között az határozza meg, hogy milyen oktatót kapsz magad mellé. Hiszen ő fog téged ténylegesen megtanítani a vezetés fortélyaira, illetve felkészíteni a vizsgára.
Szerencsére a szakmai színvonalat tekintve a legtöbb autósiskola törekszik a maximalizmusra. Arra, hogy a mai kor igényeinek és a tanulók elvárásainak abszolút megfelelő gyakorlati oktatókat alkalmazzanak. Mivel azonban sok órát az autóban fogsz tölteni az adott személlyel, így nagy szerepe van annak, hogy megtaláljátok a közös hangot.

Fókuszba kerül ilyenkor a kommunikációs készség, a türelem és szigor is. Ezek együttesen adják majd meg az oktatás megfelelő színvonalát és ritmusát. Nem árt, ha kikéred ismerősök véleményét is, a referencia sokat nyomhat a latban!

Népszerűek

To Top