+ PR-cikk

Focilabda nélkül nincs játék

Focilabda

Ha 2024 nyara, akkor egyértelműen az Európa-bajnokságról szól minden. Már megérkezett az esemény himnusza, amit hetekig hallhatunk majd és már mindenki futball lázban ég. A moziktól kezdve az egyszerű boltokig mindenhol labdarúgás a fő tematika. Sokan kedvet is kapnak egy kis focizáshoz, amihez a legfontosabb eszköz mindig a focilabda.

Többféle típus érhető el

A laikusok gondolhatják úgy, hogy gyakorlatilag minden focilabda egyforma, de ez természetesen nincs így. Nagy eltéréseket lehet tapasztalni az egyes kialakítások között. Már önmagában a vásárlás során is több tényezőt kell figyelembe venni.

Szerencsére a Focicipőbolt focilabda kínálatában minden igényhez megtalálhatjuk a megfelelő labdát. Az első kérdés az, hogy pontos milyen felületen fogunk játszani? Lehet az műfű, természetes fű, beltéri parketta, de akár olyan kemény felületen is rúghatjuk a bőrt, mint a beton vagy az aszfalt, továbbá a homokos tengerpartról, strandról sem szabad megfeledkezni.

A mozgás célja alapján is meg kell különböztetni a labdákat. Teljesen más focilabda kell edzésre, hivatalos mérkőzésre vagy barátságos, rekreációs szintű játékra. A meccslabdák és az edzőlabdák egyaránt alkalmasak természetes vagy műfüves pályán történő összecsapásokra. Előbbiek általában bőrből készülnek, utóbbi esetében gyakoribb a műbőr, poliuretán vagy éppen a hibrid modellek. A meccslabdákat hivatalos mérkőzéseken, nemzetközi tornákon (például pont az Európa-bajnokságon) és bajnokságokon használják. Kiváló minőségű műbőr megmunkálás jellemző rájuk, ami kiemelkedő repülési tulajdonságokat, irányíthatóságot és alaktartást ad.

Ezek a meccslabdák megfelelnek a FIFA, az NCAA és az NFHS nemzetközi szabványainak is. Utóbbi két szervezet az Egyesült Államokban hitelesíti a labdákat a főiskolai, valamint a középiskolai játékokhoz.

Speciális kialakításokkal is találkozhatunk

Ilyenek például a már említett edzőlabdák, amelyeket kifejezetten futballedzésre terveztek. Nagy tartóssággal rendelkeznek, hogy a gyakori használatnak is ellenálljanak. Szabadidős játékhoz is ideális választás. A beltéri labdákat már kosárlabda- vagy teniszpályán is lehet használni. Idetartoznak a futsal modellek is, amelyek habszivacsból készülnek. Műfüves pályára is elérhető speciális focilabda, amelyet gyorsabb mozgás és könnyebb pattogás jellemez.

Aszfaltra vagy betonra a PVC-ből készült és butilbelsővel rendelkező modelleket érdemes kivinni. Végül pedig a partra a strandfocilabdák közül válasszunk egyet, ami könnyű, puha és extrán párnázott.

Számít a méret?

A legtöbbször az 5-ös mérettel fogunk találkozni, ami a professzionális versenyeken használt szabványméret. 8-12 éves korosztályban a 4-es méret, 5-6 között a 3-as, óvodás korban pedig a 2-es és az 1-es méret a jellemző. A futsalban három mérettel fogunk találkozni: a 4-es a standard, a 3-as 8-12 éves korban, a 2-es pedig 7 éven aluliaknak ajánlott.

Népszerűek

To Top