+ Irodalom

Mácsai Pál, Várady Szabolcs, Prőhle Gergely és Fabiny Tamás Kormos István-emléktáblát avatott

piros delfinek kormos istván

Kormos István a magyar gyermekirodalom meghatározó alakja, József Attila-díjas (1955, 1972) és Radnóti-díjas (1977) költő, műfordító.

2024. március 1-jén avatták fel Kormos István (1923–1977) emléktábláját a Magyarországi Evangélikus Egyház székházában, az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár épületénél.

Az ünnepségen Prőhle Gergely köszöntötte a megjelenteket, az avató beszédet Várady Szabolcs mondta el. Az eseményen közreműködött Mácsai Pál, zárszót mondott és áldást adott Fabiny Tamás püspök. A Magyarországi Evangélikus Egyház és az Evangélikus Országos Gyűjtemény szeretettel várta az érdeklődőket március 1-jén, pénteken 15 órakor a Szentkirályi u. 51.-ben.

Kormos István a magyar gyermekirodalom meghatározó alakja, József Attila-díjas (1955, 1972) és Radnóti-díjas (1977) költő, műfordító. Ki ne ismerné Vackort az első béből? A pisze kölyökmackó történetének megálmodója dolgozott biciklista kifutóként, tisztviselőként, lektorként és dramaturgként, amíg 1950-ben az Ifjúsági, később Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadóhoz nem került szerkesztőként.

Verses meséi, népmese-feldolgozásai, gyermekversei és meséi még ma is helyet kapnak a gyerekszobák könyvespolcain. Korai költészetében a népi hagyományokat követte, melyek később egybeolvadtak nála a modern francia líra vívmányaival. Műfordításaiban a francia és orosz irodalmat tolmácsolta. Csukás István így beszélt róla K. I., aki voltam című tanulmányában:

„Kormos igazi műfaja, megnyilatkozása a dal volt. Tehetsége a ritka tehetségek közül való, amely eldúdolja, elzümmögi a fájdalmat; muzsikálva, hogy elviselhessük.”

Kormos István születésének századik évfordulójára jelent meg a Piros delfinek című válogatáskötet a Trend Kiadó gondozásában. Elemi erejű metaforákkal, rejtelmes tájakkal, lényekkel, tárgyakkal és szavakkal átszőtt lírája érzékenyen szólítja meg az olvasót.

A legfrissebb irodalmi hírek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top