+ Természet

Megtalálták a világ leghalálosabb mérgű pókjának legnagyobb példányát

pókjának

A világ leghalálosabb pókjának, az emberi körmöt is átszúrni képes tölcsérhálós póknak a rekordméretű hím példányára találtak rá.

Shutterstock-felvétel

A világ leghalálosabb pókjának, az emberi körmöt is átszúrni képes tölcsérhálós póknak a rekordméretű hím példányára leltek csütörtökön Ausztráliában. Az állatot az Ausztráliai Hüllőpark fogadta be, ahol mérgének kivonásával életeket menthet.

A Herkules névre keresztelt Sydney-tölcsérhálóspókra a Central Coast régióban, Sydney-től körülbelül 80 kilométerre találtak rá – áll a hüllőpark csütörtöki közleményében.

A közeli parkban dolgozó pókszakértők vizsgálata során bebizonyosodott, hogy az állat az Ausztráliában talált eddigi legnagyobb hím példánya a fajnak. Herkules 7,9 centiméter hosszú, méreteivel az Ausztráliai Hüllőpark 2018-as „rekorderét”, Kolosszust előzte meg.

A Sydney-tölcsérhálóspókok általában 1-5 centiméteresek. A nőstények a hímeknél nagyobbra nőnek, harapásuk kevésbé mérgező. Többnyire erdős és külvárosi területeken élnek, Sydney-től északi irányba Newcastle-ig, nyugatra pedig a Kék-hegységig.

Herkules a hüllőpark ellenméregprogramjában vesz majd részt, amelynek keretében a pókokból kinyert méreganyagból életmentő ellenszert állítanak elő.

„Hozzászoktunk ahhoz, hogy viszonylag nagy tölcsérhálós pókok érkeznek a parkba, de ezzel az óriási hímmel megütöttük a főnyereményt”

– mondta Emma Teni, az Ausztráliai Hüllőpark gondozója, kiemelve, hogy az állat hihetetlenül értékes számukra, mivel egy ekkora méretű példányból óriási mennyiségű méreganyagot tudnak kinyerni.

Ausztráliában egyetlen ember sem halt meg tölcsérhálós pók harapása miatt az Ausztráliai Hüllőpark ellenméregprogramjának 1981-es indulása óta.

A legfrissebb tudományos hírek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top