+ Irodalom

Benjamin Zephaniah költőt magántemetésen helyezték örök nyugalomra

Benjamin Zephaniah

Benjamin Zephaniah, akinek munkája gyakran foglalkozott politikai igazságtalansággal, állatjogvédőként is tevékenykedett

Fotó: Adrian Pope

Benjamin Zephaniah-t csütörtökön egy privát temetésen helyezték örök nyugalomra – írta a The Guardian című brit lap.

A Birmingham-ban született brit költő és aktivista december 7-én, 65 éves korában elhunyt, röviddel a halála előtt agytumorral diagnosztizálták.

Azoktól, akik vágott virágokat szándékoztak küldeni a temetésre, azt kérték, hogy inkább ültessenek virágokat vagy fákat Benjamin emlékére, majd nevezzék el róla.

A X, korábban Twitter néven ismert közösségi oldalon megjelent egy közlemény:

„Ma Professor Benjamin Zephaniah temetésének napja van. Tudjuk, hogy sokan szeretnének tisztelettel adózni neki, de nem tudnak csatlakozni a temetéshez. Mivel Benjamin nem szereti a gyökér nélküli virágokat, azt javasoljuk, hogy ha szeretnél, ültess virágot, fát vagy bármilyen növényt, ahová szeretnéd, és nevezd el őket Benjamin Zephaniah emlékére.”

Zephaniah, akinek munkája gyakran foglalkozott politikai igazságtalansággal, állatjogvédőként is tevékenykedett, és a Vegan Society nagykövete volt. Kilenc évesen döntött úgy, hogy nem eszik állati termékeket.

Azok, akik Zephaniah emlékére szeretnének adományozni, azt kérték, hogy pénzt küldjenek a Vegan Society vagy az Inquest jótékonysági szervezeteknek. Az Inquest olyan családoknak segít, akiknek hozzátartozóját őrizetben, bevándorlási őrizetben, mentális egészségügyi környezetben van, vagy állami hibák miatt bekövetkezett haláleset érte.

Zephaniah 1958 áprilisában született Handsworth-ben, és már kora tinédzserkorában helyi szinten kezdett verselni. Diszlexiával küzdött és 14 évesen hagyta abba az iskolát.

1979-ben Londonba költözött, és első kötete, a Pen Rhythm, a következő évben jelent meg.

Második költészeti gyűjteménye, a The Dread Affair, 1985-ben látott napvilágot, és több olyan verset tartalmazott, amelyek a brit jogrendszer ellen irányultak.

1999-ben, a 18 éves dél-londoni fiú, Stephen Lawrence gyilkosainak felkutatására irányuló kampány részeként megírta a What Stephen Lawrence Has Taught Us című költeményt.

Zephaniah a Peaky Blinders című BBC-sorozatban is szerepelt, ahol Jeremiah “Jimmy” Jesus szerepét játszotta.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top