+ Képzőművészet

Demeter Szilárd lett az OKSZ elnöke, egy évre választották

demeter szilárd

Demeter Szilárd programbeszédében kiemelte egy új Közgyűjteményi Fórum létrehozásának fontosságát, amely…

Cseri Miklós elnök megbízatásának lejártával Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója tölti be az Országos Közgyűjtemények Szövetsége (OKSZ) elnöki tisztét 2024 végéig.

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban tartotta kedden az évzáró elnökségi ülését és közgyűlését a nemzeti közgyűjteményeket átfogó szakmai szervezet, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége. A szövetség alapszabályának megfelelően évente kerül sor az elnökség tagjai közül az elnök megválasztására – írta az OKSZ.

Demeter Szilárd programbeszédében kiemelte egy új Közgyűjteményi Fórum létrehozásának fontosságát, amely révén a szakmai szervezetek közös és erőteljes jelenléte biztosítható a hazai kulturális életben.

A közgyűjtemények, múzeumok, levéltárak, könyvtárak forrásai, tudományos és szakmai értékei az együttes fellépés és a mind szélesebb körű közreadás révén jobban beépülhetnek a köznevelés erőforrásai közé, gyűjteményeik fontos bázisai lehetnek a korszerű és élményt adó tudomány-népszerűsítésnek – hangsúlyozta Demeter Szilárd.

A szervezet jövő évi tervei között szerepel a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával megvalósult Petőfi 200 Emlékév közgyűjteményi eredményeinek, módszertani hatásának mind szélesebb körű megismertetése filmekkel, interjúkkal, online kiállításokkal, eseményekkel és azokról szóló tudósításokkal.

Az OKSZ 2024-ben is megrendezi az Országos Múzeumigazgatói konferenciát, valamint közreműködik a közgyűjteményi stratégia létrehozásában.

Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége 2005-ben jött létre Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. Tagjai a Magyarországon működő 13 országos múzeum, többek között a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Néprajzi Múzeum, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL), az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) és egy országos szakmúzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum.

Az intézményi tagok képviselői a mindenkori főigazgatók, igazgatók. A szervezet közgyűlése ötévente választ elnökséget, amelynek tagjai egy-egy évre viselik az elnöki tisztséget.

Bővebb információk a szövetségről a www.oksz.eu.com weboldalon találhatók

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top