+ Színház

Mi marad, ha minden elvet eltaposunk? – Urbán András rendezőt ünneplik a Sarajevo Festen

urbán andrás

Urbán András rendező munkássága áll az ötödik alkalommal megrendezett szarajevói színházi fesztivál, a Sarajevo Fest középpontjában.

fotó: Szerda Zsófi

Urbán András rendező munkássága áll az ötödik alkalommal megrendezett szarajevói színházi fesztivál, a péntekig tartó Sarajevo Fest középpontjában.

A fesztivál idei alcíme: Mi marad?. Ez az alcím a nagyon gyorsan változó világválságokra utal, arra, hogy már “semmi sem szent”, de ha “minden elvet eltaposunk”, akkor mi marad – veti fel a kérdést Haris Pasovic fesztiváligazgató.

A szemlével egy időben nemzetközi színházi fórumot is tartanak, amelyen több mint 30 európai rendező, producer és színházi vezető vesz részt. A fórum témája a Kelet- és Nyugat-Európa közötti kulturális együttműködés.

A péntekig tartó rendezvényen két olyan előadást mutatnak be, amelyet Urbán András rendezett.

Az egyik Végel László Neoplanta című regényének adaptációja, amelyet 2014-ben mutatott be az Újvidéki Színház, és amelyet számos fesztiválon díjaztak, a másik pedig Urbán András legújabb rendezése, A hallgatás poétikája a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház művészeinek előadásában.

Ez utóbbi előadás a színházi hanggal, a hangtól a szóig terjedő úttal foglalkozik. Az előadásnak nincs szövege, arra törekszik, hogy bemutassa, milyen hatással vannak a színházi nézőre a különböző hangok, zörejek, morajok.

A hallgatás poétikája után, december 1-jén Haris Pasovic fesztiváligazgató beszélget Urbán Andrással a rendező tevékenységéről, színházi víziójáról, elképzeléseiről, terveiről.

Nemrég írtunk Urbán András rendezőzőről, akkor a Szabadkán kezdődő Desiré Central Station kortárs nemzetközi színházi fesztivál kapcsán:

Legyen már vége valaminek! – kezdődik a szabadkai színházi fesztivál

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top