+ Oktatás

9 szórakoztató ötlet nyelvtanuláshoz

nyelvtanulás
Keresés a weben

Szinte minden nyelvtanulási folyamatban eljön az a pillanat, amikor az ember úgy érzi, hogy elakadt, nem fejlődik eléggé, valamint hogy nem tud túllendülni ezen a holtponton. Ilyenkor érdemes lehet a szokásos nyelvtanulási sémákat és szokásokat egy kicsit félretenni, és felrázni magunkat, hogy újabb lendületet nyerhessünk.

Az alábbiakban kilenc olyan szórakoztató módszert mutatunk be, amelyekkel könnyű lesz átvészelni ezt az időszakot, és később teljes erőbedobással folytathatjuk a kiválasztott nyelv elsajátítását.

Iratkozzunk fel YouTube-csatornákra!

Természetesen az is nagyon hasznos, ha a célnyelven nézünk filmeket és sorozatokat, de ennél sokkal aktuálisabb és izgalmasabb megközelítés az, ha az online videómegosztó platformokra hagyatkozunk. Például: ha spanyolt tanulunk, iratkozzunk fel olyan YouTube-csatornákra, amelyeken spanyol anyanyelvi beszélőket hallgathatunk egy számunkra érdekes témáról beszélni! Mindegy, hogy a fotózás, a sminkelés vagy éppen a gasztronómia érdekel minket, biztosan találunk vonatkozó csatornát.

Mindig legyen nálunk egy szótár!

Bárhová is megyünk, hasznos, ha van nálunk egy szótár, hiszen ha eszünkbe jut egy kifejezés, amit szeretnénk megtudni az adott nyelven, azt azonnal megtehetjük – így nem felejtődik el. Szerencsére – a francia, német, spanyol vagy angol online szótáraknak köszönhetően – ehhez ma már nem kell hatalmas, nehéz könyveket magunkkal cipelnünk, elég az okostelefonunk.

Matricázzunk!

Ha nehezen megy számunkra a szókincsfejlesztés, akkor biztosan élvezni fogjuk az egész lakás felcímkézését. Lássuk el a célnyelv kifejezéseivel a bútorokat, használati tárgyakat és a legutolsó apróságokat – például a hűtőszekrény tartalmát – is. Meglátjuk majd, ezzel a módszerrel csak úgy ragadnak majd ránk az új szavak!

Hallgassunk zenét!

Már önmagában az is működhet, ha találunk olyan együtteseket, előadókat a célnyelven, akiknek a zenéjét szívesen hallgatjuk – így szórakozva gyakorolhatunk. Készítsünk a dalaikból lejátszási listákat, és szánjunk mindennap időt ezek hallgatására! Ha egy kicsit csavarnánk a feladaton magunk elé vehetjük a dalszövegeket is, és lefordíthatjuk azokat egy olasz, dán, holland vagy angol online szótár segítségével.

Barátkozzunk célzottan!

Manapság a közösségi médiának és más online platformoknak köszönhetően a barátkozásnak nincsenek földrajzi kötöttségei. Ezt kihasználva mi is megismerkedhetünk olyanokkal, akik az általunk választott nyelv (egyik) országában élnek. A különböző Facebook-csoportok vagy chatalkalmazások erre remek lehetőséget nyújtanak, hiszen ezeken a felületeken hasonló érdeklődésű emberekkel találkozhatunk, akikkel biztosan lesz miről beszélgetnünk – és ezt idővel egyre könnyebben tehetjük majd meg!

Utazzunk!

Az utazásnak számtalan pozitív hatása van az emberre: talpraesttebbé, intelligensebbé tesz, javítja a problémamegoldó képességet, fejleszti az önállóságot, miközben új kultúrákat ismerhetünk meg, így tágul a látószögünk. Ha pedig egy olyan országba látogatunk el, aminek szeretnénk jobban megtanulni a nyelvét, akkor akár egy párnapos út is sokat segíthet! Igyekezzünk minél többet figyelni a helyiekre, a feliratokra és próbáljunk meg társalogni is! Ne féljünk ettől, meglátjuk majd, a legtöbb helyen örömmel fogadják a próbálkozást.

Állítsuk át a nyelvet!

Szintén észrevétlenül ragadhat ránk egy nyelv, ha átállítjuk rá a telefonunkat és a laptopunkat. Mivel ezeket az eszközöket mindennap használjuk, és szinte kívülről fújjuk, hogy mi, hol van rajtuk, a szókincsünk egyszerűen és gyorsan bővül majd.

Olvassunk könyvet!

A filmekhez, sorozatokhoz, dalokhoz és YouTube-csatornákhoz hasonlóan a könyvek is remek szolgálatot tehetnek, ha szórakoztató nyelvtanulásról van szó. Vásároljuk meg egy régi kedvencünket, de a célnyelven! Így nemcsak felidézhetünk egy számunkra kedves könyvélményt, de rengeteget fejlődhetünk is. Miközben olvasunk, természetesen érdemes a kezünk ügyében tartani egy szótárat is.

Vessük be a social médiát!

A legtöbb közösségimédia-platform globális, gondoljunk csak a Facebookra, az Instagramra vagy éppen a TikTokra. Számos országban vannak azonban helyi platformok is, amelyeket csak az adott náció tagjai használnak. Célszerű utánanézni, hogy a mi nyelvünk esetében létezik-e ilyesmi, hiszen egy ilyen oldal vagy app használatával rengeteget fejlődhet a gyakorlati nyelvtudásunk.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top