+ Zene

Fischer Iván óriási megbecsülésben részesült Olaszországban

Fischer Iván

Fischer Iván 2018-ban alapította a Vicenzai Operafesztivált. A rendezvényt a Societa del Quartetto szervezi a város támogatásával.

fotó: Stiller Ákos
Keresés a weben

Az észak-olaszországi Veneto tartományban található Vicenza város képviselő-testülete díszpolgári címet adományozott Fischer Ivánnak, a Vicenzai Operafesztivál alapítójának hétfőn.

Az indoklás szerint a magyar karmester az elismerést “az általa szervezett fesztivál révén, Vicenza városa iránt tanúsított példaértékű ragaszkodásával és érdeklődésével érdemelte ki, amellyel évek óta növeli a város tekintélyét, hangsúlyozza történelmi, művészeti és kulturális örökségét Olaszországban és a világban” – tájékoztatta a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) kommunikációjával megbízott ügynökség kedden.

A vicenzai városi tanács ülésén mindegyik párt szónoka támogatta a cím megadását: felszólalásaikban kiemelték, hogy ez az ünnepélyes alkalom a város számára is kiemelkedően fontos, mert Fischer Iván jelenléte értékes nemzetközi távlatot ad Vicenza kulturális életének.

A díjat Giacomo Possamai, Vicenza polgármestere és Massimiliano Zaramella, a városi tanács elnöke ada át.

Fischer Iván

“Nagy megtiszteltetés ez. Szeretem ezt a gyönyörű várost, és úgy gondoltam, hogy egy kulturális fesztivál megszervezése Vicenzában hozzájárul ahhoz, hogy a város egyre ismertebb legyen a világban” – idézi a közlemény Fischer Ivánt.

Fischer Iván 2018-ban alapította a Vicenzai Operafesztivált. A rendezvény megvalósítását a Societa del Quartetto szervezi a város támogatásával, amelyhez egy nemzetközi baráti kör is csatlakozik olasz, francia, spanyol, német, magyar és más nemzetiségű mecénásokkal. A fesztivál idén október 26. és 29. között zajlik a városban.

A program részeként a Budapesti Fesztiválzenekar három alkalommal játssza el a Fischer Iván rendezte Pelléas és Mélisande-ot a Teatro Olimpico, az 1585-ben épült, első modernkori fedett színház színpadán.

Ezt hangverseny is követi, a huszadik század első felének a nemzetiszocialisták által betiltott zenéjéből, többek között Paul Hindemith és Kurt Weill műveit hallhatja a vicenzai közönség. Ezt a műsort a Budapesti Fesztiválzenekar Budapesten is előadta, az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület (OMIKE) koncertjén a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában.

Budapest után Vicenza a második város, amely díszpolgárává avatta a magyar karmestert. Fischer Iván 2006-ban megkapta a Kossuth-díjat, ugyanebben az évben a Francia Köztársaság kormánya Chevalier des Arts et des Lettres címet adományozott neki. 2011-ben elnyerte a Royal Philharmonic Society Zenei Díját, a Magyar Prima Primissima-díjat és a holland Ovatie-díjat. 2013-ban a londoni Royal Academy of Music tiszteletbeli tagjává választotta a karmestert.

A legfrissebb zenei hírek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top