+ Életmód

Van alapja a paleolit táplálkozásnak?

paleolit

Ma már számtalan “ígéretes” életmód, étrend és diéta közül válogathatunk. Egyik nagyobb hatékonyságot és eredményességet ígér, mint a másik. Vannak azonban olyan módszerek is, amelyek már hosszú évtizedek óta velünk vannak. Ezek közé tartozik a paleolit életmód, amivel kapcsolatban rengeteg tévhittel találkozhatunk.

Mit kell tudni a paleolit életmódról?

Mára hatalmas fejlődésen esett át ez az étrend, amit már sokkal inkább szokás életmódnak nevezni. A fejlődést jól mutatja a PaleoCentrum vitaminok, étrend-kiegészítők kínálata, ugyanis már ilyen termékek is részét képezik a módszernek. Az életmódváltásnak nem a lemondásról kell szólnia, hanem új ajtók kinyitásáról. Maga a paleolit táplálkozás az úgynevezett diszkordancia-hipotézisen alapszik. Ez azt jelenti, hogy az őseink vadászó-gyűjtögető táplálkozási szokásaitól és nagy mennyiségű testmozgással járó életmódjától eltávolodtunk, így a modern civilizációs betegségek népességi szinten terjedtek el.

A kutatók ezt úgy fogalmazzák meg, hogy hiába élünk társadalmi szinten a 21. században, genetikailag még mindig a paleolit kor emberének számítunk. Az étrendnek az alapját a sovány húsok, a tenger gyümölcsei, a tojás, a gyümölcsök, a hal, a zöldségek, az olajos magvak és az úgynevezett “jótékony” zsírok alkotják. Ezeket szokás nevezni még valódi ételeknek. Vannak azonban olyan alapanyagok, élelmiszerek, amelyeket tilos fogyasztani. Ilyen például a gabona, hüvelyesek, tejtermékek, transzzsírok, cukrok és a feldolgozott élelmiszerek.

A paleolit étrend tökéletesen beleillik az egészséges táplálkozásról alkotott képbe. Omega-3 és egyszeresen telítetlen zsírsavakban, élelmi rostban, vitaminokban, káliumban, fitotápanyagokban és jó minőségű fehérjékben gazdag. Csupán mérsékelt mennyiségben tartalmaz szénhidrátokat.

Mi a baj a modern táplálkozással?

A 20. századtól kezdve az elsődleges halálozási okok között van a diabétesz, az elhízás és a szív- és érrendszeri problémák. Ez szorosan összefügg az étrenddel, aminek ma már szerves része a tömeggyártott, feldolgozott élelmiszer. A túlzott cukor, gabonafélék és tejtermékek fogyasztása rengeteg egészségügyi problémához vezethet. A cukor az elsődleges okozója a kóros elhízásnak, ami napjainkban már valóságos népbetegségnek számít a fejlett nyugati országokban.

A paleolit életmód megítélése

Hiába bizonyítják kutatások az étrend hatékonyságát és van rengeteg gyakorlati tapasztalat, továbbra is több tévhit terjed a köztudatban a paleo étrendről. Az egyik ilyen például, hogy mindent nyersen kell fogyasztani, még a húst is. A tüzet már a kőkorszakban is ismerték és használták. A húst megsütötték és úgy fogyasztották. A paleo életmód célja, hogy kizárjuk a modern, káros alapanyagokat és visszatérjünk ahhoz, amihez a szervezetünk is hozzá van szokva. Ilyen például a hús-zöldség-gyümölcs hármasa.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top