+ Oktatás

A gimnázium volt csecsen diákja halálra késelt egy tanárt

csecsen

A támadásról készült és a francia televíziókban bemutatott felvételeken látható, hogy többen is megpróbálták feltartóztatni a csecsen késelőt

Késsel támadt péntek délelőtt egy iszlamista férfi az észak-franciaországi Arras egyik gimnáziumában; egy tanárnő meghalt, további két ember megsérült – közölték rendőrségi források. A francia terrorelhárítási ügyészség terrortámadás miatt indított vizsgálatot.

A támadót a rendőrség előállította – jelezte a X-en Gérald Darmanin belügyminiszter.

A merényletben egyetlen diák sem sérült meg – közölte a rendőrség.

Az elkövetőt Mohammed Mogouchkovnak hívják, 20 éves, csecsen nemzetiségű orosz állampolgár, családjával 2008-ban érkezett Franciaországba.

A támadó az iskola volt tanulója, és szerepel a titkosszolgálatoknak az állambiztonságra veszélyes emberek nyilvántartásában. Menedékkérelmét 2021-ben formai okok miatt visszautasították az illetékes hatóságok, de miután 13 évesnél fiatalabb volt, amikor Franciaországba érkezett, kitoloncolása nem volt lehetséges.

A belbiztonsági szervek 2023 júliusa óta megfigyelés alatt tartották, telefonbeszélgetéseit leghallgatták – jelezték hírszerzési források az AFP hírügynökségnek. A férfit legutóbb csütörtökön ellenőrizék, de a telefonbeszélgetéseiben az elmúlt napokban nem volt arra utaló elem, hogy támadásra készül – tette hozzá a forrás.

“Egy olyan radikális személyről van szó, akinek a potenciálja ismert, de hirtelen döntött arról, hogy akcióba lép, nehézzé téve az ártalmatlanítását” – idézte a forrást az AFP.

A gimnázium épülete előtt megölt franciatanárnőt a torkán és a mellkasán érte a szúrás a rendőrség szerint. A sérültek között van egy biztonsági őr, aki súlyosan megsérült, életveszélyes állapotban ápolják kórházban, míg egy másik tanár könnyebb sérüléseket szenvedett.

A rendőrség vizsgálja, hogy az iszlamista támadó ismerte-e az áldozatát, illetve, hogy a merénylet összefüggésbe hozható-e a Hamász iszlamista palesztin szervezet felhívásával, amely ezen a napon a “harag kimutatására” szólítja fel híveit az egész világon.

A támadó 17 éves öccsét is előállították, egy másik közeli oktatási intézmény közelében, de nála nem volt kés, sem más fegyver.

A Le Monde című napilap úgy tudja, hogy az elkövető bátyját 2019-ben 17 évesen Strasbourgban letartóztatták, mert egy öttagú, az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel szimpatizáló radikális iszlamista csoport tagja volt, amely rendőrök ellen tervezett merényleteket.

A BFM hírtelevízió úgy értesült, a gyanúsított a támadáskor azt kiállította, hogy Allahu Akbar.
A támadásról készült és a francia televíziókban bemutatott felvételeken látható, hogy többen is megpróbálták feltartóztatni a késelőt. Egyikük, a gimnáziumban tanító egyik filozófiatanár, Martin Dousseau a France2 köztelevízióban elmondta: a késsel hadonászó férfi megkérdezte, hogy milyen tanár, és hogy tanít-e történelmet. Benyomása szerint a merénylő kifejezetten történelemtanárokat akart ölni.

A tanár beszámolója szerint az iskolában pánik tört ki, amikor a diákok szemben találták magukkal a fegyveres férfival. “Elbarikádoztuk magunkat, aztán megérkezett a rendőrség, és ártalmatlanították” – mondta a tanár.

A nemzetgyűlés bejelentette, hogy az áldozatokkal való szolidaritás jegyében felfüggeszti a munkáját. Emmanuel Macron államfő és Gabriel Attal oktatási miniszter délután a helyszínre látogatott.

A köztársasági elnök a gimnáziumban emlékezett arra, hogy “szinte napra pontosan három évvel Samuel Paty meggyilkolása után ismét egy iskolában csapott le az iszlamista terrorizmus barbarizmusa”.

2020. október 16-án egy csecsen iszlamista lefejezett a nyílt utcán egy történelemtanárt, Samuel Patyt, a Párizshoz közeli Conflans-Sainte-Honorine-ban azért, mert tíz nappal korábban a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed profétáról készített karikatúrákat mutatott be a tanulóknak. A 18 éves iszlamista támadót a helyszínen lelőtték a rendőrök.
A Charlie Hebdo szatirikus hetilap ellen 2015 januárjában elkövetett terrortámadás óta több mint 260-an veszették életüket iszlamista merényletekben Franciaországban.

A kormány pénteken elrendelte minden franciaországi oktatási intézmény fokozott védelmét.
Gérald Darmanin belügyminiszter már korábban jelezte, hogy a Hamász szombati izraeli támadása és az izraeli válaszlépés óta Franciaországban “több mint száz antiszemita incidenst” észleltek, amelyek kapcsán 41 embert őrizetbe vettek. A mintegy ötszáz zsidó vallási helyet és oktatási intézményt azóta 10 ezer rendfenntartó védi.

Franciaországban él Európa legnagyobb muszlim és zsidó közössége is, Emmanuel Macron államfő arra szólította fel a franciákat, hogy maradjanak egységesek és tartózkodjanak attól hogy “importálják” az Izrael és a Hamász közti konfliktust.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top