+ Oktatás

Díjat alapítanak a 30 évesen meggyilkolt Molnár Beáta egyetemi oktató emlékére

Molnár Beáta

A 2023-ban alapított Molnár Beáta-díj célja az őt jellemző szemléletmód és érzékenység jutalmazása, továbbörökítése.

Fotó: Molnár Beáta archívuma

Díjat alapítanak a tavaly májusban párja által meggyilkolt kolozsvári egyetemi oktató, Molnár Beáta emlékére szülei a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Kolozsvári Karán.

A díj létrehozásáról a Maszol.ro hírportál számolt be csütörtökön az egyetem honlapján közzétett ismertető alapján. Eszerint Molnár Ibolya és Molnár Sándor hallgatói díjat létesítenek lányuk emlékére.

„A 2023-ban alapított Molnár Beáta-díj célja az őt jellemző szemléletmód és érzékenység jutalmazása, továbbörökítése” – írják az alapítók, akik a díjjal önálló kreatív művészi tevékenységekben és/vagy a tudományos kutatómunkában segítenék a Sapientia EMTE hallgatóit.

A díjra korábban nem publikált versekkel, elbeszélésekkel, regénnyel, esszékkel, fotósorozattal, vizuális művészeti alkotásokkal, tudományos dolgozattal lehet pályázni.

A Molnár Beáta-díjat évente egy pályamunkának ítélik oda, összege: 2000 lej (155 ezer forint). A pályázatok benyújtásának határideje 2024. március 22., az áldozat névnapja. Eredményt 2024. május utolsó hetében hirdetnek. Ekkor van a romániai és magyarországi közvéleményt is megrázó gyilkosság évfordulója.

A gyilkosság idején 30 éves Molnár Beáta óraadó tanár volt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) kolozsvári filmművészet, fotóművészet és média szakán, valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Iskola Alapítványának könyvkiadását és az egyik múltidéző projektjét irányította.

Marosvásárhelyen született, az ottani művészeti gimnáziumban tanult, az egyetemi alapképzést szülővárosában, a Sapientia EMTE marosvásárhelyi kommunikáció szakán, a mesteri képzést Kolozsváron, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Kultúra és társadalom szakán végezte.

A tavaly májusi gyilkosság az erdélyi magyar és a magyarországi közvéleményt is megrázta, és a nők elleni erőszakra irányította a figyelmet. A júliusban meghozott elsőfokú ítéletben a Kolozs megyei törvényszék a lány gyilkosát, Boné Ferencet 21 év és 3 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte.

Molnár Beáta tavaly május 21-én egynapos kirándulásra indult 43 éves barátjával az Erdélyi Szigethegységbe, ahonnan nem tért haza, és Boné Ferencnek is nyoma veszett. A nő holttestét – amelyen erőszakra utaló nyomokat találtak – pár napra rá, május 25-én a Király-hágó térségében találta meg a rendőrség egy bozótosban.

Boné Ferencet egy napra rá fogták el Nagyváradon, ahol a vasútállomás közelében egy tehervagonban bújt meg.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top