+ Film

Tarr Béla a hatodik, aki életműdíjat kap az Európai Filmakadémiától

Tarr Béla

Az Európai Filmakadémia (EFA) életműdíjjával tünteti ki Tarr Béla magyar filmrendezőt – számolt be róla szerdán a The Hollywood Reporter.

A díjjal az indoklás szerint a kollégái körében nagy tiszteletnek örvendő és a közönség által világszerte ünnepelt Tarr Béla rendezői munkássága mellett a politikai nézeteit határozottan képviselő személyiség előtt is tisztelegnek.

Az életműdíjat az Európai Filmdíjak 36. díjátadó ünnepségén veheti át a rendező december 9-én Berlinben.

Az EFA közlése szerint Tarr Béla a hatodik filmrendező, aki elnyeri ezt az elismerést. Korábban Manoel de Oliveira, Michel Piccoli, Michael Caine, Andrzej Wajda és Costa-Gavras kapta meg.

A The Hollywood Reporter felidézte, hogy Tarr 16 évesen kezdte filmes szárnypróbálgatását. Első nagyjátékfilmje az 1979-es Családi tűzfészek volt. Panelkapcsolat című filmje 1982-ben elismerésben részesült a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon. 1984-ben mutatták be Őszi almanach című filmjét, amit a Kárhozat követett. Utóbbit 1988-ban jelölték az Európai Filmdíjra.

Tarr egyik legismertebb filmje a 450 perces Sátántangó, amit Krasznahorkai László azonos című regényéből forgatott, és amely 1994-ben elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Forum szekciójának Caligari-díját. A Sátántangó jól példázza Tarr Béla egyedi stílusát, amelynek jellegzetessége a sajátos ritmus, és hogy hosszú, vágás nélküli, fekete-fehér felvételekkel komponálja filmjeit – fogalmazott az EFA.

A közlemény Tarr fontos filmjei között sorolta még fel a Werckmeister harmóniák és A londoni férfi című alkotásait is. Utóbbival kapcsolatban hozzáfűzték, hogy Georges Simenon azonos című regényének adaptációja, amelynek főszerepét Tilda Swinton játszotta, és 2007-ben a versenyprogramban mutatták be a cannes-i filmfesztiválon, amely két évvel korábban az év külföldi filmeseként ünnepelte a rendezőt.

A torinói ló című filmje 2011-ben a Berlinalén elnyerte a zsűri Ezüst Medve-díját, a FIPRESCI-díjat, és jelölték az Európai Filmdíjra is.

Tarr 2013-ban alapította a film.factory filmiskolát Szarajevóban, és 2016-ban oda is költözött.

A legfrissebb filmes hírek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top