+ Zene

Egy ötvenéves vonósnégyes, amely energikus, élő és menő – Budapestre érkezik a Kronos Quartet

kronos

Wiancko először 2018-ban működött együtt a Kronos Quartettel, miután felkérték, hogy komponáljon számukra egy darabot.

fotó: Lenny Gonzalez
Keresés a weben

A világ egyik leghíresebb vonósnégyese muzsikál Budapesten a Liszt Ünnep október 19-i koncertjén. A világzene és a crossover szerelmesei számára kihagyhatatlannak ígérkező estén a legendás Kronos Quartethez a varázslatos hangú és mágikus kisugárzású iráni énekesnő, Mahsa Vahdat csatlakozik, aki Rúmi és Háfez klasszikus perzsa költeményeit feldolgozó dalait adja elő.

David Harrington ötven éve alapította meg a Kronos Quartetet, amely eredeti otthonából, Seattle-ből pár év után San Franciscóba helyezte át székhelyét. A klasszikus zene határait feszegető, az úttörő megoldások iránt elkötelezett együttes a kezdetek óta a legkülönfélébb műfajokkal és irányzatokkal kísérletezik. A klasszikus repertoár mellett egyformán otthon van a világzene, a régizene, a dzsessz, az elektronikus zene, a tangó, a filmzene, illetve a kortárs zene világában is.

„Mindig is azt akartam, hogy a vonósnégyes életerős, energikus, élő és menő legyen […], abszolút szép és ha kell, csúnya. Magát az életet kell kifejeznie. Elegánsan, humorral és mélységgel kell elmesélnie minden történetet. És lehetőleg a történet egészét kell elmesélnie” – fogalmazta meg a Kronos filozófiáját David Harrington.

Az alapító a kezdetek óta a vonósnégyes primáriusa. Jelenlegi muzsikustársai közül John Sherba (második hegedű) és Hank Dutt (brácsa) nem sokkal a megalakulás után, 1978-ban csatlakozott a Kronoshoz, a csellószólamban azonban számos kiváló muzsikus fordult meg az évek során. A japán-amerikai származású csellista-zeneszerző, Paul Wiancko idén vált a kvartett tagjává, és magával hozta sokrétű, nyughatatlanul vibráló művészetét.

Wiancko először 2018-ban működött együtt a Kronos Quartettel, miután felkérték, hogy komponáljon számukra egy darabot. Amikor idén év elején hivatalosan is csatlakozott az együtteshez, Harrington a következőképpen nyilatkozott: „Alig várjuk, hogy Paul játéka a jövőbe repítsen katalizáló, turbótöltetű életerejével. Csodálatos lesz vele közösen felfedezni a zene hatalmas világát.”

A vonósnégyes számára fennállásának öt évtizede során fiatal-feltörekvő és világhírű zeneszerzők egyaránt komponáltak új műveket: mára több mint ezer új darab keletkezése köthető a Kronos Quartethez. Többek között olyan komponisták műveit adta elő, mint John Adams, Arvo Pärt, Henryk Górecki, Steve Reich vagy Philip Glass. Színpadra lépett Pat Methenyvel, Allen Ginsberggel, Astor Piazzollával, Tom Waitsszel, David Bowie-val, Paul McCartney-val és Björkkel, és mexikói, azerbajdzsáni, vagy éppen romániai cigány muzsikusokkal játszott világzenét, a világ legkülönfélébb koncerttermeinek közönségével ismertetve meg a távoli kultúrák zenei örökségét. Frank Zappa 1984-ben a Kronos számára írta a None of the Above című számát. A kvartett a Before These Crowded Streets című, 1998-as Dave Matthews Band albumon is közreműködik a Halloween és a The Stone című számokban.

Ha mindez nem lenne elég, a számos nemzetközi elismeréssel, többek között a Grammy-díjjal is kitüntetett Kronos Quartet a társadalmi és politikai szerepvállalásban is élen jár: fontos közéleti kérdéseket helyez középpontba a zene univerzális nyelvének segítségével. Gyakran ad elő olyan műveket, amelyek rávilágítanak az emberi jogok védelmének, a környezetvédelemnek és más fontos kérdéseknek égető fontosságára.

Ez a rendkívüli együttes látogat most Budapestre, hogy a magyar közönségnek is megmutassa ötven év után is friss művészetét a Müpa hangversenytermében.

A legfrissebb zenei hírek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top