+ Képzőművészet

50 bemutatkozás a szentendrei Szobrászati Biennálén

Szobrász Biennálé

A mostani Térfigyelés címet viselő kiállítás – akárcsak a korábbi Dedukció, Tér-Pontok, Evidencia, Dimenziók és Kontaktusok című tárlatok – a kortárs magyar szobrászat sokszínűségére és stílusgazdagságára kívánja felhívni a figyelmet a kortárs magyar képzőművészetben

Kép forrása: MANK Galéria
Keresés a weben

Térfoglalás címmel nyílt meg csütörtökön a VI. Szobrászati Biennálé, amelyen több mint 50 szobrászművész mutatkozik be Szentendrén, a MANK Galériában. Az idei szobrászati biennálé hívószava, a “térfoglalás” összetett fogalom, amely jelenthet otthonra lelést és agressziót, aktivitást és passzivitást; jelentheti a hétköznapi, a mindennapi küzdelmet is a térhódításért, de magát az életet, a megszületést is.

Szentmártoni János elmondta, hogy a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének és a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében létrejött szobrászati kiállítás változatos műveket sorakoztat fel.

“Hol megrázó, hol nevettető, hol kijózanító, hol riasztó, de minden esetben nyomot hagyó anyagot sikerült összeállítaniuk a kiállítás kurátorainak” – hangsúlyozta Szentmártoni János.

Nagybánya képzőművészeti örökségét Szentendre vállalta fel, amely méltó örökösnek bizonyult, a városban a képzőművészek igazi otthonra találtak. Szentendrének mára a saját jogán is megvan a maga “jól kiérdemelt hírneve a művészek és a műpártoló közönség körében”.

“Ha igaza volt Kányádi Sándornak, hogy +a vers a nyelv szobra+ -, akkor a szobor a kéz és a mozdulat költeménye. Gondolati és/vagy érzelmi sűrítmény, amely a látás vagy a tapintás útján oldódik fel bennünk, s járja át aztán az idegrendszerünket, az álmainkat, az emlékeinket” – fogalmazott Szentmártoni János.

A VI. Szobrászati Biennálé kiállító művészei között van Szabó György, valamint egyebek mellett Baji Miklós Zoltán, Tímár Éva, SAXON Szász János, Colin Foster, Fűkő Béla, Berzy Katalin, Veres Balázs, Sejben Lajos, Vizsolyi János, Szlávics László, Rbóczky Judit, Majoros Áron, Veres Andor.

Az első szobrászati biennálét 2009-ben rendezte meg a Magyar Képzőművészeti és Iparművészeti Szövetség. A rangos szakmai zsűri által válogatott gazdag kiállítási anyagok évről évre megmutatkozási lehetőséget adnak a szobrászoknak A tárlatok minden évben egy-egy hívószó köré szerveződnek.

A hatodik szobortárlat október 6-ig tekinthető meg Szentendrén.

Részletes információk ITT.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top