+ Tudomány

Music Hungary Konferencia & Showcase – Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt

Music Hungary Konferencia & Showcase

Music Hungary Konferencia & Showcase fókusztémáját a MI és a TI, avagy a Mesterséges Intelligencia és a Természetes Intelligencia zeneipari kapcsolódása adja

Keresés a weben

Immár tizenegyedik alkalommal szervezik meg a Music Hungary Konferencia & Showcase-t. A rendezvény idei vezérfonala a zene és a gép, november 7-től 9-ig Veszprémben mintegy harminc zenekar ad koncertet, szakmai díjakat is átadnak.

“A Music Hungary a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekttel együttműködésben valósul meg. A rendezvényhez szakmai konferencia kapcsolódik, két estén át egy showcase fesztiválon feltörekvő zenekarok lépnek fel három helyszínen a városban” – mondta Weyer Balázs, a Music Hungary Szövetség elnöke.

A kétnapos showcase fesztivál fellépői (a kiválasztó zsűrizés folyamata még zajlik) közül a pop és az elektronikus zene képviselői az Expresszó színpadon, a Teremben a rock- és a gitárzene művelői, a Papírkutya helyszínen pedig az akusztikus produkciók (dzsessz és népzene) adnak koncertet.

A veszprémi Hangvillában zajló konferencia programjának kurátora, Márton András zenész kitért arra, hogy a rendezvény fókusztémáját a MI és a TI, avagy a Mesterséges Intelligencia és a Természetes Intelligencia zeneipari kapcsolódása adja. “A téma szakértői arról fognak beszélni, mi lehet a haszna a mesterséges intelligenciának, és mik a túlzott elvárások”.

A több külföldi meghívottal tervezett konferencia témái között szerepelnek a koncertszervezéssel, a szerzői jog változásával, kapcsolatos kérdések, utóbbi vonatkozásában megvitatják például, érdemes-e új modelleket figyelembe venni az Artisjus, a hazai szerzői jogi egyesület működésében. Téma lesz a nemzetközi színtéren az elmúlt években gyakorivá vált repertoár-felvásárlások ügye is, annak magyarországi helyzete, lehetőségei, jogi szabályozása.

Márton András elmondta, hogy beszámolókat hallgatnak meg az online zenei médiumok használatának hazai szokásairól, a zene és a természettudomány összekapcsolódásáról ifj. Kurtág György, valamint a Panta Rhei zenekar egykori két tagja, Szalay András mérnök és Szalay Sándor asztrofizikus részvételével beszélgetnek. Ifj. Kurtág György közösségi improvizációs projektet is hoz a Music Hungary-ra.

A fesztiválon (november 8-án) immár másodszor adják át a tavaly alapított Music Hungary-díjat, ismét nyolc kategóriában, egy szakmai bizottság döntése alapján. Ezzel a díjjal ismerik el a legjobb zeneszakmai háttérteljesítményt, az év magyar zenei produkcióját, a legjobb vizuális teljesítményt, a leginnovatívabb zeneipari újítást, a legjobb egyéni szakmai teljesítményt, ezen felül kitüntetik a zeneiparral foglalkozó újságírókat, a hasznos társadalmi kezdeményezéseket, továbbá a zene és más művészeti ágak vagy akár a tudomány érintkezési pontjaiban létrejött produkciókat is.

Részletes  információkért klikk ide  https://musichungary.hu/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top