+ művészet & politika

Anna Netrebko koncertje a politika áldozata lett

Anna Netrebko

Anna Netrebko nem kér kártérítést a rendezőktől, megérti a helyzetet, amelynek alakulása már nincs a kezünkben.

Lefújták Anna Netrebko világhírű orosz operaénekesnő októberre tervezett prágai fellépését – közölték a rendezők csütörtökön Prágában.

“A koncertből sajnos politikai ügy lett. A fellépés lemondására közös megegyezéssel került sor” – mondta Alena Kunertová, a koncertet szervező Nachtigall Artists Managament képviselője.

Bár a koncertre elővételben gyakorlatilag minden jegy elkelt, az Ausztriában élő orosz operaénekesnő tervezett prágai koncertje ellen a cseh főváros önkormányzatát alkotó koalíció pártjai tiltakoztak.

“Anna Netrebko támogatója Vlagyimir Putyinnak, rajta van az ukránok szankciós listáján, ezért fellépése Prágában nemkívánatos” – jelentette ki Jirí Pospísil főpolgármester, a TOP 09 jobboldali párt politikusa.

“A politikusokon kívül senki sem ért egyet a koncert lefújásával. A koncert mára politikai üggyé változott, ezért a rendezők az énekesnő egyetértésével inkább lemondták a rendezvényt. Az elővételben eladott belépők árát mindenki visszakapja” – magyarázta a helyzetet Vlastimil Jezek, a prágai Vigadó részvénytársaság igazgatója.

“Megállapodtunk Netrebkóval, hogy inkább engedünk a politikai nyomásnak, s ő nem kér kártérítést a rendezőktől, megérti a helyzetet, amelynek alakulása már nincs a kezünkben” – fejtette ki az igazgató.

Szerinte a művésznőt képviselő stáb kapcsolatba lépett azokkal a cseh csoportokkal is, amelyek a koncert alkalmával Oroszországot támogató tüntetéseket kívántak szervezni. “Ezt senki sem akarja, erre nincs szükségünk” – jegyezte meg Vlastimil Jezek.

A koncert lemondása Jírí Pospísil szerint helyes döntés, s reméli, hogy megnyugtatja a kedélyeket. “A szabadságáért harcoló Ukrajna fontos partnerünk, nem hagyhatjuk cserben” – tette hozzá a politikus.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top