+ Film

A zene forradalma és viccesen komoly programok Csopakon

csopak

A Pont Csopak augusztusi programjait Az elhallgatott fesztivál című Oscar-díjas dokumentumfilm vetítése zárja.

Keresés a weben

A Pont Csopak augusztusi kiadása 18-án, pénteken és 19-én, szombaton tér vissza a csopaki Plul malomba. A színes programok közt lesz mesekoncert Rutkai Borival, Dumaszínház Rainer-Micsinyei Nórával, két remek dokumentumfilm – Ki kutyája vagyok én?, illetve az Oscar-díjas Summer of Soul / Az elhallgatott fesztivál –, interaktív dokuszínház a TÁP színházzal és jazzkoncert Oláh Krisztiánnal.

A Plul malom hangulatos, inspiráló helyszínén rengeteg nevetés, ugyanakkor fontos társadalmi témák is várják az érdeklődőket. A programsorozat közönségszervezése a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával jött létre, a Rendhagyó elnevezésű program keretében.

Péntek délután Rutkai Bori és bandája családi koncertjével kezdődik meg az eseménysorozat. Boriék koncertjein nincs lehetetlen: még az is előfordulhat, hogy a bábok mellett nemcsak a gyerekeket, de még a felnőtteket is megtáncoltatják.

Este Rainer-Micsinyei Nóra vezet végig standupjában az Y generáció hétköznapi problémáin, az önállóvá válás és a harminc feletti szerelem abszurditásain. Ki ne szeretné néha harminc fölött is felhívni a szüleit, hogy jöjjenek érte? Mennyit ér a tökéletesen elsajátított pozitív kommunikáció egy kocsmai verekedésnél a vidéki restiben? Hogy kell levegőt venni egyetemi szinten? Létezik olyan a világon, hogy elsőre sikerül elintézni bármit az ügyfélkapun? Hogyan nevelj bolognese-ből farkaskutyát? Megéri-e feministának lenni, ha cipekedésről van szó? Miből tudod eldönteni, hogy a barátnőd hozzád vagy a gyerekéhez beszél a telefonba? Mit jelent, ha vasárnap délután focimeccsen találod magad? Rainer-Micsinyei Nóra (alias Aranyszív) önálló estjében ezekre az életbe vágó kérdésekre biztosan megadja a választ.

A pénteki program Lakatos Róbert Ki kutyája vagyok én? című filmjének vetítésével zárul, amelyben a kutyatenyésztési ideológiák politikai és társadalmi irányzatok metaforáiként jelennek meg. A rengeteg humorral teli film az ebpolitikán keresztül szól fontos emberi kérdésekről.

Szombaton Oláh Krisztián és barátai idézik meg a harlemi zenei fesztivál hangulatát a „Summer of Soul” dokumentumfilm ihlette műsorral. A montreux-i jazzfesztiválon díjazott, Junior Prima Primissima-díjas fiatal zongorista mellett két fantasztikus zenész, Oláh Kálmán szaxofonos és Pálmai Panna énekes lép színpadra. Ezután a TÁP Színház interaktív dokuszínháza következik: a személyes színházi élmény során a nézők a malom tereit körbejárva néhány fős csoportokban láthatják a színészek különleges performanszát.

A Pont Csopak augusztusi programjait Az elhallgatott fesztivál / A Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised) című Oscar-díjas dokumentumfilm vetítése zárja: egy forradalmi nyár és egy zenei fesztivál története, ahol egymásnak adta a mikrofont Stevie Wonder, B.B. King és Nina Simone.

A filmről így írt a The New Yorker:

„Ez az év eddigi legjobb filmje: könnyít a terheinken és felemeli az ember lelkét. A dokumentumfilm rendezője Ahmir (Questlove) Thompson – dobos, d.j., lemezproducer és a Jimmy Fallon házi zenekaraként ismert The Roots alapítója. Thompsont az áprilisi Oscar-díjátadón láthattuk, ahol a rengeteg résztvevő és a több millió tévénéző között ő volt az egyetlen, aki bizonyíthatóan jól érezte magát. Most pedig elkészítette első filmjét, amelyben nagyjából mindenki jól érzi magát. (…) A Summer of Soul azon ritka filmek közé tartozik, amelyről kijövet azt mondjuk:  »Az a rész volt a kedvenc részem. Nem is, mert inkább az a rész. De várjunk csak, és mi van azzal a résszel?«”

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top