+ Képzőművészet

aatoth franyo elkápráztatja a közönséget – feLugossy: Az enyészeté a jövő!

aatoth franyo

aatoth franyo nyíregyházi születésű, jelenleg Thaiföldön élő képzőművész A túlsó part című válogatott kiállítása a Reök-ben.

Keresés a weben

Egzotikus hatásokban, megfejtésre váró talányokban, változatos méretű, szemet gyönyörködtető műalkotásokban bővelkedő kiállítás nyílik aatoth franyo magyar származású festőművész munkáiból a szegedi Reök-palotában – írta a központ sajtóreferense.

Kertész Lilla közölte, a nyíregyházi születésű, jelenleg Thaiföldön élő képzőművész alkotásainak A túlsó part című reprezentatív válogatását augusztus 11-től láthatja a közönség.

A jövő nyáron hetvenéves festőművész karrierje Victor Vasarely segítségével, a párizsi École Supérieure des Beaux-Arts-ból indult. Párizsi éveit követően, a világ számos országát bejárva szerzett tapasztalatainak sokasága beépült alkotói tevékenységébe, a legnagyobb hatást azonban előbb Mongólia, majd Thaiföld gyakorolta munkásságára.

Elszigetelt környezetben, a thai dzsungel mélyén alkot ma is, legújabb képein is a távol-keleti természeti környezet elemei köszönnek vissza. Művészetének emellett fontos eleme a címadás és a szójáték; a világutazó festő számára természetes többnyelvűség és egyes képnyelvi elemek változatos alkalmazása jellemzi. Alkotásai egyszerre gyönyörködtetik és késztetik gondolkodásra a szemlélőt.

feLugossy László úgy jellemezte aatoth franyó munkásságát:

“…nagy vásznakon, ponyvákon, különböző felületeken kutatja, ábrázolja, megjeleníti a természetben folyamatosan jelenlévő elmúlást. Az enyészeté a jövő! Használva a dzsungelben található anyagok sokféleségét, pálmalevélre, indákra, sőt elefántürülékre is készülnek munkái. Az enyészet munkálkodásait képversekké írja át, festi le, jeleníti meg, szellemi energiákkal pakolja teli a művészeti anyagait, újra élesztve az elmúlás az örök körforgást is kifejezve. Az ember, az örök körforgás szerves része, különösen ha közel áll a természethez.”

aatoth franyo

A művész legutóbb a 19. Táblaképfestészeti Biennálé alkalmával állított ki Szegeden. Akkor formabontó Ásó-sorozatával feszegette a hagyományos festészet határait. A túlsó part című, önálló kiállítása a Reök-palota két emeletén berendezve ad ízelítőt e kortárs képzőművész izgalmas életművéből és egyedülálló művészetének aktuális irányaiból. A Várfok Galéria közreműködésével megvalósuló tárlat szeptember 24-ig látható.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top