+ Film

Kabay Barna 75. születésnapján határokon átívelő vetítéssorozat

kabay barna

Kabay Barna filmjeiben napjaink legaktuálisabb problémáiról szól: testvérháborúkról, népirtásról, terrorizmusról, üldözöttekről.

Keresés a weben

Kabay Barna filmrendező 75. születésnapja alkalmából retrospektív programsorozat indul Budapesten, amely Erdélyben, a Felvidéken és több magyar városban folytatódik napi vetítésekkel, közönség találkozókkal és könyvbemutatókkal július és október között – tudatták a szervezők.

A tájékoztató szerint Kabay Barna Balázs Béla-díjjal, Cinema per la Pace olasz életműdíjjal, német állami díjjal kitüntetett, Oscar-díjra jelölt filmíró, rendező, producer, érdemes művész augusztus 15-én ünnepli 75. születésnapját.

Ez alkalomból retrospektív vetítéssorozatot tartanak a Budapest Cinema MOM-ban és a szovátai Filmrengeteg Fesztiválon a Nemzeti Kulturális Alap és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) támogatásával.

Kabay Barna filmjeiben napjaink legaktuálisabb problémáiról szól: testvérháborúkról, népirtásról, terrorizmusról, üldözöttekről, migrációról és emigrációról. A nyolcvanas, kilencvenes években Gyöngyössy Imrével és állandó alkotótársával, Petényi Katalinnal különböző kontinenseken készített filmeket az emberi jogaiktól megfosztottakról, a Gulág, Kazahsztán és Szibéria munkatáborainak rabjairól.

A Filmrengeteg Fesztiválon a Mini retrospektív keretében július 27-én a Petényi Katalin és Kabay Barna rendezte Szigorúan ellenőrzött életek II. című filmet, július 28-án pedig A feltaláló című filmet vetítik, amelynek producere és forgatókönyvírója Kabay Barna.

A Kabay75 Retrospektív programsorozaton október 5. és 11. között a Budapest Cinema MOM-ban Petényi Katalin és Kabay Barna dokumentumfilmje, a Pannonhalmi szamizdat (2023) ősbemutatója mellett látható lesz In memoriam Gyöngyössy Imre (1996), A közvetítő (2005), Hitvallók és ügynökök (2008-09), Szigorúan ellenőrzött életek (2011-12), Fedőneve “Bíboros”, Szép magyar ének és Gyöngyössy Imre Stigma című kötete alapján készült versfilm. A dokumentumfilmek mellett a Jób lázadása (1982), a Száműzöttek (1991), a Cseppben az élet (2019) és A Feltaláló (2021) című játékfilmeket is vetítik.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top