+ vallás

350 milliót költ a kormány vallásos könnyűzenére

vallásos

Vitályos Eszter: Nem titkolt szándékunk, hogy minél magasabb szintre emeljük a hazai vallásos könnyűzenei kultúrát.

Az idén 350 millió forint áll rendelkezésre a vallásos alkotóközösségek, zenei együttesek és zenészek hosszú távú működésének támogatására. Pályázni július 25-én éjfélig lehet – jelentette be a kulturális tárca parlamenti államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Vitályos Eszter rendkívül fontosnak nevezte a keresztény nemzeti identitás megalapozását, megerősítését, ezt célozza a kormány által 2019-ben indított vallásos könnyűzenei program is, amely – szavai szerint – elősegíti a Kárpát-medencei vallásos hagyományok megőrzését.

“Nem titkolt szándékunk, hogy minél magasabb szintre emeljük a hazai vallásos könnyűzenei kultúrát. A program a vallásos közösségekben már meglévő hangszeres és vokális együttesek képzésének, tevékenységének, működésének támogatásáról szól; az alkotói munka segítésén, a professzionális vallásos könnyűzenei élet folyamatos fejlesztésén keresztül egységben kezeli a zenekarok, művészek, előadók támogatását” – hangsúlyozta az államtitkár.

Kitért arra, hogy a program a modern irányzatokat éppúgy magában foglalja, mint a gospelt, a spirituálét vagy a folkrockot. Megjegyezte: ez a fajta zene annyiban különbözik a popzene többi részétől, hogy “a dalszövegek az Isten iránt érzett szeretetről, a valódi szabadságról, a boldogságról szólnak”.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arról beszélt, hogy az elmúlt négy évben 957 település, 962 katolikus és más keresztény felekezethez tartozó szervezet együttese, illetve 1390 magánszemély pályázhatott a kiírt támogatásra.

Felidézte: az egyházi könnyűzene a hatvanas-hetvenes években Sillye Jenő vezetésével indult el Magyarországon, és akkor a tiltott kategóriába tartozott, ezért az egyházi zenekarok mind felszerelésben, mind lehetőségeikben háttérbe voltak szorítva, támogatást nem kaptak. Soltész Miklós hozzátette, a helyzet 2019-ben változott radikálisan, amikor a kormány úgy döntött, hogy a Kárpát-medencén belül segíti a vallásos könnyűzenei együtteseket.

“Pályázni felszerelésekre, hangszerekre, hangosításra lehet egyéneknek, együtteseknek. A 350 millió forintos támogatási összeget négy kategóriában osztják ki: hangszert a kezdőknek, a profiknak, a határon túli magyaroknak, valamint hangszerfelújításra” – fejtette ki az államtitkár.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top