+ Természet

Hamarosan eléri Debrecent a Tisza vize

tisza

Jól halad a Tisza vizét Debrecenbe szállító Civaqua-program első ütemének beruházása a Széchenyi 2020 program keretében…

Keresés a weben

Jól halad a Tisza vizét Debrecenbe szállító Civaqua-program első ütemének beruházása: a Keleti-főcsatornától épülő 15 kilométeres vezetékrendszerből már csak háromszáz méternek kell elkészülnie, és eléri a várost – közölte a település polgármestere csütörtökön az épülő Vezér utcai víztározó partján tartott sajtótájékoztatón.

Papp László (Fidesz-KDNP) azt mondta, a Vezér utcai, 1,6 hektáron elterülő víztározó nemcsak vízgazdálkodási szempontból fontos, hanem jóléti célokat is szolgál. Elképzelhető, hogy ez a tározó lesz Debrecen új csónakázótava, miután a Nagyerdőben lévőt néhány éve megszüntették – tette hozzá.

Szegi Attila, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) műszaki titkára emlékeztetett arra, hogy az európai uniós és magyar állami támogatásból, több mint 15,7 milliárd forintból megvalósuló fejlesztés legfontosabb célja a Debrecentől nyugatra fekvő Tócó vízfolyás felső szakaszának revitalizációja.

A mostani projekt keretében a Tócó mellett egy úgynevezett körtöltéses kialakítású tározó épül a Vezér utcában. A tározó területe 1,6 hektár, a vízfelület kiterjedése 1,5 hektár lesz, a tározótérfogat maximális értéke több mint 25 ezer köbméter, a vízmélység átlagosan másfél méter körül alakul.

A tározó elsődleges vízügyi funkciója, hogy jelentős csapadék esetén visszatartsa a Tócón érkező nagyobb vízhozamokat, belvízhullámokat, amelyek az alsóbb szakaszokon gondot okoznának. Mindemellett aszályos időszakban tartalék vízbázist jelent, valamint ökológiai, szociális és jóléti célokat is szolgál majd – sorolta a szakember.

A tározóba a víz egy a Tócón megépülő duzzasztó műtárgynak köszönhetően gravitációsan jut be, a szintén a projekt keretében megépülő beeresztő műtárgyon keresztül.

A tározó kivitelezési munkái 2022-ben kezdődtek meg. A Civaqua-Tócó projekt kivitelezési munkái több helyszínen zajlanak párhuzamosan: a rendszert kiszolgáló, Balmazújváros határában található szivattyútelepen új szivattyút építenek be a teljesítménynövelés érdekében.

Az a mintegy 15 kilométeres vezetékrendszer, amely a vizet a szivattyúteleptől a Tócó forrásvidékére viszi, mára csaknem teljesen elkészült. A Bodaszőlő közelében, a térségi magas ponton megépülő háromezer köbméteres kiegyenlítő tározó kivitelezési munkálatai májusban megkezdődtek. A Tócó mentén a víz visszatartásához szükséges 14 duzzasztó műtárgy és 4 fenéklépcső építése folyamatban van, már 10 helyszínen zajlanak a munkálatok.

A projektet a Széchenyi 2020 program keretében az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Tivizig konzorciuma valósítja meg, a debreceni önkormányzattal együttműködve. A kivitelező a hajdúszoboszlói Aqua-General Kft. A projekt befejezésének tervezett határideje november 30..

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top