+ Történelem

Megváltoztatják Prága legnagyobb utcájának nevét, mert orosz a névadó

prága konyev

Konyev marsall, Prága felszabadítójának köztéri szobrát Prága 6. kerületének vezetése 2020-ban eltávolította és múzeumba helyezte.

Konyev marsall szobra
Keresés a weben

Megváltoztatják októbertől Prága egyik legnagyobb utcája, a Konyev marsall utca nevét – döntött hétfőn a prágai városi tanács az érintett Zizkov kerület önkormányzatának javaslatára.

Az egykori Csehszlovákia fővárosát 1945 májusában a náci megszállás alól felszabadító szovjet egységek parancsnokáról 1947-ben elnevezett, 3,4 kilométer hosszú utcát október elsejétől Hartig utcának fogják hívni. Karel Hartig a múlt század második felében az újonnan létrehozott Zizkov városnegyed első polgármestere volt.

A zizkovi önkormányzat, a cseh főváros 3. kerületének tájékoztatása szerint a változások mintegy ötezer embert és több száz céget érintenek. Nekik október elsejétől kezdve ki kell cserélniük személyi okmányaikat, illetve módosítaniuk kell hivatalos irataikat. A kerületi polgármesteri hivatal a weboldalán tájékoztató kampányt indít ennek elősegítésére. A hivatalos okmánycserék költségeit a városkerület magára vállalta.

A 3. kerület önkormányzata már több mint egy éve jóváhagyta a Konyev utca átnevezését Hartig utcára, de a lakosság ellenállása miatt az ügy elhúzódott. A közelmúltban készített felmérésekb szerint az utca lakosságának 71 százaléka elutasította a névváltozást. A kerület összlakosságának többsége viszont egyetértett vele.

A névváltozást a zizkovi lakosok egy csoportja javasolta már korábban, azzal érvelve, hogy Ivan Sztyepanovics Konyev marsall megítélése a történelmi tények – különösen az 1956-os magyarországi és az 1968-as csehszlovákiai események tükrében – megváltozott, s ezért méltatlannak látták, hogy egy ilyen fontos prágai utca viselje a nevét. Az Ukrajna ellen indított orosz háború is felerősítette ezeket a törekvéseket.

Konyev köztéri szobrát Prága 6. kerületének vezetése 2020-ban eltávolította és múzeumba helyezte. Tavaly májusban a prágai önkormányzat megvonta Konyev marsalltól a díszpolgári címet is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top