+ Film

Oliver Stone is ott lesz Kolozsváron a TIFF-en

oliver stone

Oliver Stone mellett a kolozsvári filmfesztivál meghívott vendégei között szerepel Timothy Spall, Geoffrey Rush is.

Százezer nézőt várnak a szervezők Kolozsvárra a pénteken kezdődő 22. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválra (TIFF), amelynek meghívott vendégei között van Timothy Spall, Geoffrey Rush és Oliver Stone is.

A hivatalosan péntek este, Kolozsvár főterén tartott nyitógálával rajtoló filmfesztiválon mintegy 200 filmet vetítenek 45 országból, és több mint ezer meghívottat várnak.

A nyitógálán több mint háromezer nézőre számítanak, díszvendége a Harry Potter-filmekből ismert Timothy Spall brit színész, aki életműdíjat vesz át. A fesztivál meghívottjai között van Geoffrey Rush ausztrál színész, a La casa de Papel spanyol sorozatból ismert Darko Peric szerb színész, Oliver Stone amerikai és Michel Franco mexikói rendező is.

A tíznapos filmszemle 18 helyszínen zajlik, a kolozsvári mozik, szabadtéri helyszínek mellett Szászfenes és a bonchidai Bánffy-kastély udvara fogadta be a filmvetítéseket. Utóbbi helyszínen egész hétvégén lesznek programok, a vetítések mellett Jay-Jay Johanson svéd zenész koncertezik.

A fesztivál első hétvégéjén levetítendő több tucat film közül az Oscar-díjjal jutalmazott, Todd Field rendezte Tár és a Darren Aronofsky rendezte A bálna című alkotásokat emelték ki a szervezők.

A klasszikus filmek kedvelői a francia újhullám nagy rendezőjének, Jean-Luc Godardnak és az amerikai filmlegenda Sidney Lumetnek szentelt retrospektív vetítéseken nosztalgiázhatnak, és a Casablanca restaurált változatát is megnézhetik Kolozsvár főterén.

Külön szekciót szenteltek a skandináv mozinak is, a nyitógálán Hafsteinn Gunnar Sigurosson izlandi rendező Northern Comfort című komédiáját vetítik, de számos svéd, dán, finn film is szerepel a programban.

Külön szekcióban mutatják be a román filmipar legújabb alkotásait, és a legújabb magyar filmeket is levetítik, a magyar napot a hagyományokhoz híven szerdán tartják.

Idén is van rövidfilmszekció és a gyerekeknek szóló EducatTIFF, míg a gasztronómiáról szóló filmeket a Film Food szekcióban gyűjtötték össze, a vetítéseket kulináris bemutatók kísérik.

A Transilvania Trófeával díjazott nagyjátékfilmes versenyszekció zsűrijét Michel Franco, Darko Peric, Judith State magyar származású romániai színésznő, Harry MacQueen brit rendező és Nicoletta Romeo producer alkotja. A versenyben lévő dokumentumfilmeket a Christian Popp és Monica Lazurean-Gorgan román rendezők és Martichka Bozhilova bolgár filmes szakember alkotta zsűri értékeli.

A 22. TIFF június 9-18. között zajlik 18 helyszínen, a beltéri és szabadtéri vetítések mellett koncertek, kiállítások, közönségtalálkozók színesítik a programot.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top