+ Színház

Újabb lemondás az Operaház főigazgatói pályázatával kapcsolatban

Harangozó Gyula

Ifjabb Harangozó Gyula lemondott az édesapjáról elnevezett díj elnöki tisztségéről az Operában történtek miatt.

fotó: szinhaz.online

Ifjabb Harangozó Gyula lemondott az édesapjáról elnevezett díj elnöki tisztségéről az Operában történtek miatt (- írja az index.hu), amely röviden úgy foglalható össze, hogy az új főigazgató-választás folyamatában a felkért szakemberek véleményét figyelmen kívül hagyva Csák János Ókovács Szilvesztert nevezte ki főigazgatónak, ami a szakmai érvekkel szemben politikai döntésnek bizonyult.

Ifjabb Harangozó Gyula Kossuth-díjas koreográfus, balettmester, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagja és Mesterművésze többek között ezt írta levelében:

“Méltatlannak tartom, hogy a különböző bizottságokba felkért, hatalmas tapasztalattal bíró és komoly sikereket felmutató, jelentős művészek egyhangú véleményét művészetszakmai kérdésekben ilyen módon ignorálják”

– írta a koreográfus. A szakmai zsűri ajánlásában Kesselyák Gergely karmestert, Miklósa Erika operaénekest és Vadász Dániel kulturális menedzsert választotta.

Korábban Kesselyák Gergely karmestert távolították el az Operából, majd Rost Andrea úgy döntött, nem írja alá a szerződését. Előzmények:

Rost Andrea is pályázatot adott be a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára, erről azt nyilatkozta: Úgy éreztem, kötelességem megpróbálni. Főigazgatói koncepciójának középpontjában a társulati működés állt, kevesebb bemutató, és a külföldre szerződött fiatalok hazahozatala, amelyről bővebben korábbi cikkünkben olvashatsz.

A pályázatokat értékelő szakmai bizottság Kesselyák Gergely pályázatát tartotta legjobbnak, ennek ellenére vagy ezzel együtt Csák János Ókovács Szilvesztert nevezte ki főigazgatónak, aki, a tegnapi értesülések szerint, felmondta Kesselyák határozatlan idejű szerződését, és amely hír megjelenésére Ókovács a Mandiner című lapon keresztül üzent.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top