+ Képzőművészet

Csontváry már hétfőnként is

csontváry

A negyvenöt Csontváry-művet felvonultató kiállítás tisztelgés a magyar festészettörténet legeredetibb és legismertebb alkotója előtt.

Szentkirályi Alexandra és Csontváry. MTI/Balogh Zoltán
Keresés a weben

Már több mint 90 ezren voltak kíváncsiak a Szépművészeti Múzeum Csontváry-kiállítására, amely a nagy érdeklődésre való tekintettel már hétfőnként is látogatható, hétvégén pedig korábban, 9 órakor nyitja meg a kapuit az intézmény.

Százhetven éve született Csontváry Kosztka Tivadar; az évfordulót közös kiállítással ünnepli a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannonius Múzeum.

A festőgéniusz életművének legjelentősebb műveit őrző két közgyűjtemény anyagából összeállított tárlat a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében, április közepén nyílt meg a Szépművészetiben, ahol július közepéig látható.

A Szépművészeti közleménye hangsúlyozza: a negyvenöt Csontváry-művet felvonultató kiállítás tisztelgés a magyar festészettörténet egyik legeredetibb és legismertebb alkotója előtt.

A két intézmény egyesített gyűjteményének köszönhetően a kiállításon együtt látható Csontváry híres Önarcképe és Magányos cédrusa, a nagyméretű Taorminai görög színház romjai és a Nagy Tarpatak a Tátrában című festménye, valamint a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban és a Jajcei vízesés című alkotásai is.

A negyvenöt művet – köztük a csaknem harminc négyzetméteres Baalbeket és a többi óriásfestményt – felvonultató tárlat teljes képet nyújt Csontváry fő témáiról, motívumairól és életéről – emeli ki a közlemény.

A kiállítás, amely végigkíséri a művész másfél évtizedes festői pályáját, augusztustól a pécsi Csontváry Múzeumban lesz látható.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top